Ny styrkrets för batteriladdning

Linear Technology har släppt en ny styrkrets för synkrona step-down batteriladdare med laddningsströmmar på upp till 20 A och med justerbara laddningsalgoritmer för flera olika batterikemikalier.

Linear Technology lanserar nu en ny krets döpt till LTC4015 som är en starkt integrerad styrkrets för högspännings, synkron step-down batteriladdare med telemetrifunktioner. Enheten kan överföra kraft från en mängd olika ingångskällor, såsom väggadaptrar och solpaneler, till litiumjon/polymer, LiFePO4 eller bly-syra-batteripackar och system för spänningar upp till 35V.

Den har ett inbyggt övervakningssystem och hanteringsfunktioner, inklusive batteri Coulomb-räkning och hälsoövervakning av batteriet men en extern styrenhet med I²C-gränssnitt (som tillval) krävs för att få tillgång till de mest avancerade funktionerna i LTC4015. De huvudsakliga laddningsegenskaperna hos produkten kan dock justeras genom att använda stift-band-konfigurationer och programmeringsmotstånd.

Enheten erbjuder en ± 5% laddningsströmsreglering upp till 20A, en ± 0,5% laddningsspänningsreglering med ett inspänningsområde på 4,5 till 35 V. Enligt Linear kan kretsen användas för bärbara medicinska instrument, militär utrustning, batteri-säkerhetskopieringsprogram, industrihanddatorer, industriell belysning, tåliga bärbara datorer/surfplattor och fjärrdriftskommunikations- och telemetrisystem.

LTC4015 innehåller en 14-bitars a/d-omvandlare (ADC) samt en Coulomb-räknare. ADC:n övervakar kontinuerligt ett flertal systemparametrar, inklusive inspänning, inström, batterispänning, batteriström och rapporterar batteritemperatur och batteriets serieresistans (BSR) på kommando. Genom att övervaka dessa parametrar kan LTC4015 rapportera om batteriets hälsotillstånd samt dess laddningstillstånd. Alla systemparametrar kan övervakas via en 2-tråds I²C-gränssnitt medan programmerbara och ”maskerbara” varningar ser till att endast de uppgifter som är av intresse orsakar ett avbrott.

De LTC4015 s ombordladdningsprofiler är optimerade för var och en av en mängd olika batterikemikalier inklusive litiumjon/polymer, LiFePO4, och bly-syra-batterier. Konfigurationsstift tillåter användaren att välja mellan flera fördefinierade laddningsalgoritmer för varje batterikemi, liksom flera algoritmer vars parametrar kan justeras via I²C-gränssnittet. Både laddningsspänning och laddningsström kan automatiskt justeras baserat på batteritemperaturen för att uppfylla JEITA:s riktlinjer eller kundanpassade inställningar.

LTC4015 är inrymt i en 5 mm x 7 mm QFN-kapsel med en exponerad metallpad för bättre värmeprestanda. E- och I-klass-enheter garanteras för drift från -40° C till 125° C. Priserna börjar på 5,95 dollar per styck för E-klasskretsar i kvantiteter om 1.000.

Comments are closed.