Ny modell för 5G-utbredning

Fraunhofer Heinrich Hertz Institute har släppt en ny version av sin modell för radiopropagering i form av öppen källkod, QuaDRiGa,  som skall användas i framtida utvärderingar av 5G.

QuaDRiGa 2.0 innebär en stor uppdatering. Namnet är en förkortning av QUAsi Deterministic RadIo channel GenerAtor. Den används huvudsakligen för att generera realistiska radiokanalsimpulssvar för simuleringar på systemnivå av mobilradionät. Simuleringarna används för att bestämma prestanda för ny teknik och ge en objektiv indikation vid standardiseringsprocesser i organ som tredje generationens partnerskapsprogram, 3GPP.
QuaDRiGa utvecklades hos Fraunhofer HHI för att möjliggöra modellering av MIMO-radiokanaler för specifika nätverkskonfigurationer. Det kan vara konfigurationer för inomhusutbredning, satellitkommunikation  eller heterogen utbredning.
Förutom att vara en fullfjädrad tredimensionell geometribaserad stokastisk kanalmodell innehåller QuaDRiGa en samling funktioner som skapats i kanalmodeller som SCM (e) och WINNER ,tillsammans med nya modelleringsmetoder. Det möjliggör funktioner för quasi-deterministisk multilänkspårning av användare (mottagare) i rörelse i föränderliga miljöer.
Den nya versionen av QuaDRiGa innehåller ett par nya funktioner och är ytterligare kalibrerad mot 3GPP-kanalmodeller som 3GPP-3D och den senaste modellen för New Radio. Implementeringen, i form av öppen källkod för MATLAB/Octave, är fritt tillgänglig på http://quadriga-channel-model.de.

Comments are closed.