Ny ledande film kan töjas 2,5 ggr

Panasonic Corporation meddelade att bolaget har utvecklat en mjuk, flexibel och töjbar polymerhartsfilm med elektiskt ledande skikt som kan dragtöjas med en faktor 2,5 gånger sin längd och därefter återgå till sin ursprungliga form. Företaget har även utvecklat ett transparent elektrodmaterial och en ledande pasta tillsammans med polymerfilmen.

Det isolerande filmmaterialet kan enligt Panasonic anpassa sig till önskade former när det viks ihop eller till varierande friformsytor, något som företaget menar avsevärt minskar dagens konstruktionsbegränsningar när det gäller användningen av elektronik integrerad i kläder, kroppsnära sensorer, skärmar och robotar.

Panasonic använder sin egenutvecklade hartsfilmteknik och ett material som kan härdas termiskt utan att förlora sin elasticitet som bas. Till det har företaget även utvecklat ett transparent elektrodmaterial som består av ett tunt lager ledande kolnanorör på basmaterialet och en ledande pasta med ett sträckbart hartsmaterial som bindemedel till ett silverfyllmedel. Det här materialet förblir ledande trots upprepade cykler av töjningar och återgångar. Panasonics film är enligt företaget överraskande flexibelt och töjbart och menar att alternativ, såsom polyuretan och gummimaterial, fortfarande måste övervinna de utmaningar som finns när det gäller vidhäftning, värmetålighet och sprödhet.

Den nyutvecklade filmen och materialet kommer att visas upp på utställning 17th Printed Wiring Boards Expo den 13-15 januari. 2016 på Tokyo Big Sight.

Comments are closed.