Ny IoT-standard på gång

Standardiseringsorganet Weightless SIG meddelar att M²Communication har anslutit sig till Weight SIG för att leda en arbetsgrupp som ska utveckla en ny tvåvägs low-power wide area network (LPWAN)-Standard som kan användas för IoT-tillämpningar.

Arbetet kommer att resultera i en specifikation döpt till Weightless-P som förväntas bli offentliggjord och tillgänglig för SIG-medlemmar under Q4 2015. Weightless-P hårdvara inklusive utvecklingssatser förväntas lanseras i början 2016.

Specifikationen kommer att fokuseras på upplänk och nedlänkkommunikation med liten eller medelstor last anpassad för IoT och stödja alla större licensfria SRD/ISM-band, inklusive 169, 433, 470-510, 780, 868, 915 och 923 MHz med smalbandskanaler och FDMA+TDMA modulering i 12.5 kHz-kanaler för en global marknad. Datahastigheter kan anpassas från 200 bit/s till 100 kbit/s och kommunikationen ska kunna ske över ett avstånd på 2 kilometer i krävande stadsmiljöer likväl som på landsbygden.

Specifikationen ska möjliggöra högre kapacitet än befintlig motsvarande LPWAN och mobilteknik för upplänk-dominerad trafik, använda vanliga kommersiellt tillgängliga chipuppsättningar och även stödja både stationära och mobila ändprodukter genom att fokusera på låg effekt och innovativ överlämning för roamingmetoder. Andra avancerade funktioner som kommer att beröras är snabb nätverksackvisition, personsökning (paging), FEC, ARQ, effektstyrning och adaptiv kanalkodning. Då 3GPP carrier-grade-lösningar inte kommer att finnas tillgängliga på länge än utlovar arbetsgruppen Weightless-P att specifikationen kommer leda till betydligt lägre kostnader och en effektförbrukning på <100 µW i viloläge, vilket kan jämföras med mer än 3 mW för den bästa mobiltelekomtekniken och till ett pris som motsvarar befintliga LPWAN-lösningar.

– Weightless-P kommer att blåsa nytt liv i IoT-marknaden som väntar på en tillförlitlig LPWAN-teknik. Många IoT-sektorer kräver tillförlitlighet genom trådlös kommunikation med ultralåg energiförbrukning, något som inte finns tillgängligt via operatörstjänster idag, säger Derrick Wei, vd för M²Communication.

Comments are closed.