Ny forskning kring kommunikation via beröring

Halvvägs in i forskningsprojektet ”SUITCEYES” har många framsteg åstadkommits. På torsdag möts forskare, beslutsfattare, organisationer och personer med dövblindhet på Högskolan i Borås för att ta del av det senaste inom haptisk och taktil kommunikation.


Prototyper på plagg som kommunicerar med vibrationer.

Det handlar om att använda beröringssinnet för att överföra information. ”SUITCEYES” är ett EU-projekt som arbetar för att digitalisera detta och integrera det i ett klädesplagg.
– Det handlar också om att undersöka ett sinne vi faktiskt inte vet så mycket om, och hur vi kan använda det för ny typ av informationsöverföring, säger Nils-Krister Persson, docent vid Smart Textiles och forskare i projektet.
Projektet har nu kommit halvvägs och under en heldag i Borås presenteras de senaste framstegen.
– Syftet med dagen är att sprida resultaten från vårt projekt och öka medvetenheten om dövblindhet samt skapa en dialog med intresserade parter, förklarar Nasrine Olsson, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap samt projektkoordinator.
– Vi hoppas att det kommer att leda till bättre förståelse för de utmaningar personer med dövblindhet möter relaterat till kommunikation. Det övergripande syftet med projektet är att förbättra nivån av självständighet och medverkan hos personer med dövblindhet. Samt att förbättra deras kommunikation, uppfattning om omgivningen, kunskapsförvärv och genomförande av dagliga rutiner.

Comments are closed.