Nokia stämmer Apple för patentintrång

Nokia lämnade igår in en stämningsansökan mot Apple inför en distriktsdomstol i Delawere för patentintrång avseende teknik som används i Apples iPhone och som ingår i standarder för gsm, umts och wlan.

Nokia uppges ha lagt ner 40 miljarder euro i forskning och utveckling under de senaste två decennierna och har hittills ingått licensöverenskommelse med cirka 40 företag i branschen, inklusive just dessa patent, och som ger nyttjanderätt.

Stämningen gäller intrång i 10 patent som avser grundläggande teknik för utvecklnig och tillverkning av mobiltelefoner kompatibla med en eller flera av standarderna gsm, wcdma och trådlöst lan. Patenten täcker områden inom trådlös data, talkodning, säkerhet och kryptering och patentintrången ska enligt Nokia ha gjorts av Apple i alla iPhone-modeller, sedan dessa introducerades 2007.

– Den grundläggande principen inom mobilindustrin är att de företag som bidrar med utvecklingen av teknologier för att etablera standarder skapar immateriell egendom (IP), som andra sedan måste kompensera för. Apple förväntas också följa den här principen. Genom att neka att gå med på tillämpliga villkor avseende Nokias IP försöker Apple åka snålskjuts på Nokias innovationer, säger Ilkka Rahnasto, Vice President, Legal & Intellectual Property vid Nokia, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.