Nissan och Fortum samarbetar kring laddstationer

Nissan och Fortum har ingått ett samarbetsavtal kring utbyggnad av infrastruktur för snabbladdning av elbilar, med syftet att göra elbilen till ett attraktivt val för alla bilförare.

Genom det nya samarbetet avser Nissan och Fortum att installera 50 snabbladdningsstationer för elbilar på strategiska platser vid motorvägar runtom i Norden. Projektet är ett av de största i sitt slag hittills i Norden. Samarbetets har som första mål att göra det enklare för elbilsförare att köra mellan de nordiska huvudstäderna, till exempel från Köpenhamn till Stockholm eller från Oslo till Helsingfors.

– Nissan vill bli världsledande inom elbilar. Vår strategi utgår från ett långsiktigt, holistiskt ställningstagande för lösningar, inte endast våra produkter. Med samarbetspartners som Fortum vill vi bidra till utvecklingen av en infrastruktur för elbilar. Elrevolutionen har redan börjat och det finns ingen återvändo. Den enda frågan är hur snabb spridningen blir. Vi tror starkt på att ett nära samarbete mellan biltillverkare och elproducenter kommer att skynda på processen i hög grad, menar Jacek Gorski, vd för Nissan Nordic Europe Oy.

Fortum har över tio års erfarenhet av att utveckla lösningar för elbilsmarknaden.

– Vi fortsätter att utveckla konceptet Charge & Drive och med vår nya partner Nissan tar vi ett viktigt steg framåt mot ett framtida elbilssamhälle. Charge & Drive-systemet underlättar inte bara för dem som vill tillhandahålla laddning för elbilar, utan även för elbilsförare som smidigt vill ladda sin elbil, säger Johan Ander, nordiskt ansvarig för Fortums Charge & Drive.

Fortum kommer att ansvara för systemlösningar, installation och service av snabbladdarna. Fortums Charge & Drive är en lösning som är baserad på ett avancerat IT-system, som övervakar driften och sköter underhållet av laddningsstationerna. Systemet kan även hantera betalningen av elen.

Utvecklingen av en laddningsinfrastruktur är utan tvekan en av nyckelfaktorerna till att öka konsumenternas intresse för elbilar som transportalternativ. Genom att skapa dessa “gröna korridorer” tar Nissan och Fortum ett viktigt steg framåt för att göra elbilar till ett realistiskt alternativ för alla bilister, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.