Moduler med i.MX6-processorer

Ett samarbete mellan Prevas, congatec och Freescale resulterar i en raddatormoduler baserade på Freescales i.MX6-processorer.

Modulmarknaden har traditionellt varit starkt dominerad av x86-baserade produkter, men med Freescale i.MX6 har ARM gjort en tydlig inbrytning på datormodulmarknaden, där Freescale i.MX6 erbjuder en CPU-serie med 1, 2 eller 4 kärnor på chipet med samma fysiska format. congatec har lanserat conga-QMX6, en datormodul med denna processor och startar sin serieproduktion hösten 2013.
Med 1, 2 eller 4 kärnor och 1 GHz klockfrekvens klarar conga-QMX6 inbyggda versioner av Android, Linux och Windows Embedded. De flesta datormoduler levereras med ett BSP-utvecklingspaket (Board Support Package) som kan användas för att komma i gång med projektet. Av stabilitets- och underhållsskäl rekommenderas dock inte detta paket för produktion av slutprodukter. Där väljs hellre ett skräddarsytt BSP-paket för att få ett system med lång livslängd. Uppdateringar görs då med fördel utan större ändringar av applikationskoden.
För att göra det enklare och snabbare att komma i gång med rätt BSP-paket har Prevas utvecklat ett OE-lite Linux-baserat BSP-paket som utgör en bra utgångspunkt för fortsatt arbete med conga-QMX6. Paketet inkluderar en grundläggande bootloader, den nya Linux-kärnan, X.Org och Qt. Detta BSP-paket erbjuds för närvarande till Prevas kunder för startprojekt med conga-QMX6, utbildning i inbyggd Linux BSP-utveckling mm.
Enligt planerna skall det grundläggande conga-QMX6 BSP-paketet lanseras i början av hösten för OE-lite Linux-marknaden via webbplatsen www.oe-lite.org. Detta förväntas ske när paketet har använts i ett antal projekt och viss drifterfarenhet har samlats in om integrationen av OE-lite Linux och conga-QMX6.

Comments are closed.