Mobiltelefonen gör svenskar mer sociala

Hur påverkar mobiltelefonen våra relationer? Mer än 70 procent av svenskarna menar att telefonen gör dem mer sociala visar en färsk undersökning från Samsung.

 

Mobiltelefonen har en kraftig inverkan på våra relationer. Över 70 procent av svenskarna menar att telefonen gör dem mer sociala. Samtidigt svarar två av fem att de någon gång smygkollat på mobilen under ett fysiskt samtal. Det visar en ny undersökning från Respons Analys och Samsung. Svaren skiljer sig mellan generationerna då äldre personer uppger att mobiltelefonen får dem att fokusera medan yngre personer upplever telefonen som stressande.
Samtidigt som smartphonen tycks göra oss mer sociala har den olika inverkan bland åldersgrupperna. Undersökningen visar att två av tre svenskar i åldersgruppen 55 år och äldre, anser att telefonen hjälper dem att fokusera. Medan den bland yngre användare (16-24 år) har motsatt effekt, där sju av tio menar att mobilen snarare distraherar dem.
En förklaring till varför äldre är mer positivt inställda till telefonen kan vara deras förhållningssätt till den. En majoritet av de äldre tittar bara på telefonen upp till en gång per timme, vilket är betydligt mindre än hos de yngre. Bland de som kollar av telefonen mer än tio gånger per timme är nämligen 16-24-åringar kraftigt överrepresenterade.
Nästan var tredje svensk medger att de ägnar mer tid åt sin telefon än åt sin partner och om svenskarna skulle vara tvungna att välja mellan att vara utan sin telefon i tre månader eller utan intimt umgänge under samma period så svarar nästan var femte svensk att det hade valt bort intimt umgänge.
Undersökningen är genomförd av Samsung och Respons Analys, 4067 människor i Sverige, Norge, Danmark och Finland tillfrågades.

Comments are closed.