Mobilprocessor i 14 nm

Samsung har börjat att massproducera sin senaste mediaprocessor för mobiltelefoner, Exynos 7 Quad 7570. Processorn tillverkas i 14 nm FinFET och är avsedd både för lågpristelefoner och IoT-tillämpningar.

08sams03

Exynos 7 Quad 7570 är också den första processorn i serien som integrerar ett Cat 4 LTE 2CA-modem, tillsammans med WiFi, Bluetooth, FM och satellitnavigering i samma chip.
– Den nya komponenten visar vilka prestandaförbättringar som är möjliga att nå med 14 nm FinFET, också i en lågpriskomponent, säger Ben K Hur, VP för System LSI Marketing hos Samsung Electronics. På det här sättet ökar vi vår konkurrenskraft inom enchipsmarknaden.
Samsung introducerade förra året sin första mediaprocessor i 14 nm FinFET-teknik. Då handlade det om de mest avancerade komponenterna, men nu anses tekniken också mogen för lågprismarknaden.
Exynos 7570 har fyra Cortex-A53-kärnor och ger enligt företaget 70 procent bättre CPU-prestanda och 30 procent bättre energieffektivitet jämfört med de tidigare varianterna, byggda i 28 nm CMOS.
Den nya processorn reducerar också storleken på det kompletta chipsetet med 20 procent. Det gör det möjligt att ytterligare minska storleken på telefonerna. Processorn har stöd för displayer upp till WXGA, den kan spela in och av video i full HD och har signalprocessorer som klarar 8/13 miljoner bildpunkter (fram/bak).

Comments are closed.