MMIC för mikrovågsband X

Under European Microwave Week har Peregrine Semiconductor visat en ny halvledarswitch som täcker 0 till 8000 MHz och som klarar upp till 36 dBm: PE42020. En annan nyhet är en ny som utgör kärnan i en mikrovågsradio för exempelvis satellittrafik eller radar.

PE42020 är tillverkad i Peregrines halvledarprocess UltraCMOS med dess egenskap av kisel-på-isolator (SOI), i deras fall på safir (SOS).
Att halvledarelement kan isoleras från substratet ger frihet i kretstopologin, minskar överhörning och leder dessutom till att radikalt minska inverkan olinjära parasitkapacitanser.
PE42020  kan därför ståta med en hög tredje ordningens interceptpunkt på ingången (IIP3) på 63 dBm och en isolation mellan portar på 37 dB, mätt vid 6 GHz.
Kretsen är den första monolitiska SPDT-switch för X-bandet med dessa egenskaper som fungerar ända ned till 0 Hz.
PE42020 kan switcha DC- och AC-spänningar med toppvärden upp till ±10 V och strömmar upp till 80 mA.
Kretsens kapsel mäter 4×4 mm.
Kanske ännu mer spektakulär är en monolitisk krets som innehåller kärnan i radiodelen för X-bandet.
På en och samma chip innehåller den en 7 bit digital fasskiftare (358° med 7° upplösning), en 7 bit stegad dämpsats (31,75 dB i 0,25 dB-steg) , signalswitchar med låg överhörning och ett gränssnitt utfört i CMOS.
X-bandet används av många satellit- och radarsystem, inklusive syntetisk aperturradar (SAR) och radarsystem i form av fasmatriser. Exempel på tillämpningar är vädermonitorer, trafikledning, spårföljning inom försvaret och jordobservationer.
Prover av denna nya X-bandskärna börjar levereras under 2015.  Kretsen klarar att hantera upp till +18 dBm från 9 till 10,1 GHz.

Comments are closed.