MIPS toppar i CoreMark

Embeddedprocessorn MIPS P5600 från Imagination har kommit upp i 5,6 CoreMark/MHz per CPU. Det är imponerande prestanda för en entrådig CPU och bättre än den tidigare ettan i samma klass (som också var en MIPS-processor).

MIPS-arkitekturen har vid det här laget funnits i ca 30 år och är kompatibel med de flesta öppna operativsystem och mjukvaror. Sedan brittiska Imagination Technologies köpte MIPS Technologies i början av förra året har företaget arbetat hårt för att ta upp kampen med ARM på embeddedmarknaden (läs Kompakt 64-bits MIPS-kärna ).
På relativt kort tid har Imagination lyckats ta fram flera olika syntetiserbara processorkärnor, baserade på MIPS32- och MIPS64-arkitekturerna. Genomgående har målet varit att nå höga prestanda utan att kräva höga klockfrekvenser.
Därför är det också en fjäder i hatten för Imagination att EEMBC har mätt upp MIPS P5600-processorn till 5,6 CoreMark/MHz per CPU.
P5600 är en processor i företagets MIPS Warrior P-klass, som är konstruerad för att ha liten kiselarea och låg energiförbrukning. Ändå har processorn en 128 bit lång SIMD-enhet för multimediaoperationer, hårdvarustöd för virtualisering och hårdvarufunktioner för ökad säkerhet.

Comments are closed.