Marknaden för små celler för liten

Marknadsundersökningsföretaget Infonetics Research har släppt ett utdrag ur sin senaste rapport om marknaden för utrustning för små celler och som belyser mikroceller, pikoceller och tillgång till offentliga femtoceller samt de leverantörer som tillverkar dem.

I termer av enheter, ja, då kan småcellernas antal vara stora, men bli inte alltför upphetsad – det finns en hel del allvarliga frågor som måste lösas, och några som inte kan lösas, varnar Stéphane Téral, analytiker för mobil infrastruktur och operatörsekonomi på Infonetics Research.

– Låt oss säga att en operatör har tusentals små celler – hur hanterar man dem alla? Hur gör du med backhaul? När vi talar med operatörerna är backhaul alltid det största problemet. Och så naturligtvis måste de få interferensen under kontroll. Missförstå mig inte, det finns ingen tvekan om att det finns en marknad för små celler, och den växer snabbt. Men volymerna konner inte att vara höga nog för att stödja det antal leverantörer som försöker komma in på det småcelliga utrymmet. Det finns inget ”eldorado” inom små celler. En leverantörsstrid hotar och inte alla kommer att vinna, säger Stéphane Téral.

Medförfattare till rapporten, Richard Webb, directing analytiker för mikrovågs och mobile ofloads på Infonetics, tillägger:

– Publikt tillgängliga femtoceller utgör redan mer än 70 procent av alla leveranser av små celler över hela världen. Att distribuera femtoceller i offentliga tunnelbaneplatser kan hjälpa mobiloperatörerna hantera data avlastningsutmaningen. Medan operatörer använder LTE femtoceller för att komplettera täckningen och kapaciteten för LTE makrodistribution så kommer 4G femtocell-segmentet att lyfta och blir den viktigaste tillväxtmotorn för den småcelliga marknaden 2014. Under tiden kommer WiFi bli den snabbaste växande lösningen för att avlasta, eftersom det ofta är mindre komplicerat att distribuera jämfört med cellulär-baserade små celler.

Infonetics belyser speciellt följande fyra aspekter i sin rapport:

  • Antalet små cellenheter som säljs förväntas växa nästan 40-faldigt mellan 2011 till 2016, inklusive 3G mikroceller och pikoceller, 4G mini eNodeBs och 3G och 4G publikt accessbara femtoceller.
  • Infonetics förväntar att de globala intäkterna för  små celler att växa med en 73-procentig årlig tillväxttakt (CAGR) under de kommande 5 åren mellan 2011 till 2016.
  • Asien och Stillahavsområdet dominerar den småcelliga marknaden och kommer att fortsätta göra det, minst fram till 2016.
  • Frågor som påverkar småcellig driftsättning varierar från region till region och inkludera kvalitiva backhaullänkar och överkomliga priser, intercell-interferens, tillgång till spektrum, och regulatoriska restriktioner.

Comments are closed.