Man down-sensor lokaliserar skadad

Skogsarbetare med farligt ensamarbete kan lokaliseras med satellitbaserade nödsändare. GPSLogiks satellitbaserade GPS-positioneringssystem ska ge ökad trygghet till alla som är ensamma och befinner sig i en utsatt position.

Tekniken passar till verksamheter där man har akuta krav på aktuell information.GPS-informationen används bland annat för att räddningstjänsten snabbt skall hitta närmaste fordon och kortaste vägen till en olycka, enligt företaget.

GPSLogic AB ger ett exempel:
Skogsarbetare med farligt ensamarbete kan lokaliseras med nödsändare. Ny teknik innebär att sändaren inte använder GPRS vilket ofta har dålig täckning långt inne i skogen.

Den nya generationens gps-tracker från GPSLogik AB kommunicerar direkt med satelliterna. Via en inbyggd SOS-knapp och via en ”man-down-sensor” kan omvärlden uppmärksammas på att man har problem.

En inbyggd, 3-axlad accelerometer (vars känslighet är inställbar för att reagera på en onaturlig situation) kan larma om en olycka inträffar eller också så finns en SOS-knapp, för den som inte är medvetslös eller på annat sätt oförmögen att kommunicera.

Hjälp tillkallas via ordinarie räddningstjänst och man behöver då förstås inte leta efter den skadade personen utan får en absolut geografisk fixpunkt på kartan.

”Systemet fungerar lika bra i en grusgrop i Afghanistan som i en igloo på nordpolen. Ett system som är 100 procent satellitbaserat har 100-procentig täckning överallt, världen över”, skriver företaget.

Tänkbara scenarion för en sådan här satellitbaserad nödsändare med GPS-position kan till exempel vara räddningstjänst – både fordon och personal, – polis, militär, skogsarbetare, folk på sjön, väktare och fabriksarbetare som jobbar nattskift.

GPSLogik AB utvecklar system och produkter inom området GPS-positionering på Gothia Science Park i Skövde. ”Vi är specialister på GPS-postionering och telematik-applikationer. Vi har alla typer av GPS-sändare för alla ändamål”, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Comments are closed.