Maffian hälsar på i Helsingborg

Vi har tidigare berättat om Digitala Maffian, en grupp elever från Lindholmens Tekniska Gymnasium i Göteborg. Gruppledaren och läraren Jerzy Muszynski berättar här om Digitala Maffians insatser under 3D-tävlingen i Helsingborg.


Från vänster: Klas Holmberg, Jesper Sirén, Jacob Pohjanvuori, Alexander Sundvall, Jerzy Muszynski, Mahdi Fathi och Max Lidstöm.

Digitala Maffian är en grupp elever vid Lindholmens Tekniska Gymnasium i Göteborg som satsar extra tid och energi på utvidgning av sin kompetens. De samlas varje fredag och under minst fem extra timmar (utöver skolan), lär de sig saker som vissa menar är för svåra. Dessutom finns det planer på att förbättra vår värld genom uppfinningar som kan vara både löjligt små och enormt stora.
Trots en för sen anmälan, brist på pengar, och att inga tåg eller bussar gått tidigt nog denna lördag lyckades sex elever och en lärare och tillika boss ta sig dit utan att behöva lifta. Eftersom det vinnande teamet skulle få en slant, såg bossen till att placera en elev i varje grupp, eftersom slanten behövdes till returbiljetten. Resterande beloppet står tidningen Elektronik i Norden för, och det utan att maffian behövde ta till alltför mycket utpressning. Maffian är mycket tacksam.

Toppbetyg
Väl på plats och blandade med både studenter och vuxna deltog Lindholmare aktivt i det skapande arbetet med stor koncentration, iver och självklarhet. Vissa av dessa gymnasister misstogs för högskolestudenter och alla har fått toppbetyg av de övriga deltagande. Och omvänt, på en skala mellan 1 och 10 hamnade elevernas betyg på 9 för denna dag. Betyget avsåg nyttan. Att det inte blev en 10:a berodde på att Maffiaeleverna fick starta sin resa i ottan och inte kunde ta åt sig mer intryck än så på grund av trötthet.
Den viktigaste erfarenheten var mötet mellan olika idéer och viljor. Med fler möten som detta lär man sig så småningom att samarbeta och hantera sin frustration när det blir någon annans idé som väljs.
Dessutom tar det tid att greppa både förväntningarna och den skapandeprocessen på det psykologiska planet. Det var glädjande att höra att arrangörerna kan tänka sig att upprepa tävlingen igen.

Out of the box
Då kanske kan man hinna med att introducera ett bredare perspektiv, "out of the box thinking", vilket kommer att effektivisera skapelseprocessen ännu mer. T ex är det onödigt att skriva ut en M3-skruv på 3D-skrivaren. Dels för att skrivaren har svårt att klara av det och dels därför att 3D-skrivarens främsta förtjänst är att bidra med sådant som vi inte enkelt kan få tag i.
En av maffias elever, Linus Andersson, som inte kunde följa med till Helsingborg, bygger för övrigt en vindgenerator av ett cykelhjul och magneter som finns inne i hårddiskar. Undrar vad juryn skulle säga om denna typ av udda tänk.


Ett par medlemmar ur Better Biking Viking-teamet brainstormar. Från vänster: Klas Holmberg och Jacob Pohjanvuori från Digitala Maffian vid Lindholmens Tekniska Gymnasium i Göteborg.

 

Comments are closed.