LiU:s EMC-labb i Norrköping invigt

Linköpings universitet (LiU) har nu invigt sitt EMC-labb vid Campus Norrköping. Labbet ska göra universitetets utbildning i elektronikdesign bättre och stärka både forskning och samverkan inom elektronikområden.

Själva labbet skänktes av Whirlpool i samband med att bolaget beslutat flytta sin utveckling och tillverkning av mikrovågsugnar till Italien, USA och Kina.

Det var Combitech som tillsammans med Norrköpings kommun förhandlade fram donationen av EMC-labbet, som är en så kallad ”semi anechoic chamber” (SAC), till Linköpings universitet och överföra kompetens i samband med Whirlpools omlokalisering.

– På Combitech tog vi över ett gäng världsledande utvecklare av mikrovågsteknik från Whirlpool och vi lyckades också, å universitetets vägnar, få igenom en donation av laboratoriet. Forskning och utbildning inom EMC är viktigt för oss, säger Christoffer Eek, affärsutvecklare på teknikkonsultföretaget Combitech och den som enligt LiU dragit det största lasset.

Men att flytta laboratoriet var enligt LiU dock ingen enkel match. Universitetets lokaler hade inte tillräcklig takhöjd för den stålbur som hela labbet är inneslutet i och de koner som ska göra miljön helt strålningsfri är känsliga att hantera. Men tack vare ett ekonomiskt bidrag från Norrköpings kommun kunde flytten genomföras.

Comments are closed.