Liten strömförsörjning stängde Gardermoen

I tisdags kväll var det totalkaos på Oslos storflygplats Gardermoen i flera timmar. Orsaken var ett fel i en strömförsörjning i drivmedelsanläggningen. Konsekvensen blev att inga flyg kunde tankas.

Se länk till artikel i VG.

Att strulande strömförsörjningar kan ställa till stora bekymmer är något KraftDoktorn uppges sett många gånger.

”För tre år sedan lanserade vi tjänsten KraftDoktorn för att hjälpa företag att få ordning på felande strömförsörjningar och kraftelektronik. Genomsnittligt har ett företag i månaden kontaktat oss för att få hjälp. Konstruktionerna har funnits i bilar, i tåg, på fartyg, i industriapplikationer, verktyg och medicintekniska produkter. Felen har varit allt ifrån att produkterna har gått sönder hos användaren, till att konstruktionen inte klarat EMC-kraven eller att man inte lyckats få till sin kraftkonstruktion. I många av fallen har företagen använt konstruktörer med otillräckliga kunskaper i kraftelektronik och strömförsörjning. Många konstruktioner har även saknat tillräckliga skydd och avstörningskomponenter. En generell observation har även varit de stora bristerna i mönsterkortslayouterna. Problem som otillräcklig filtrering, felaktigt gjorda jordplan och brist på avkopplingar har varit genomgående teman.”, skriver elektronikkonsult i ett pressmeddelande.

En stor bov till många av problemen är att CAD-aren ofta verkar ha haft bristfälliga kunskaper i hur man gör layoutar för kraftelektronik och strömförsörjning. Att filtrering, jordning och avkopplingar har avgörande inverkan på EMC-prestandan verkar många inte kunna. Flertalet av företagen har vi även hjälpt med vidare analyser och i några fall också med omkonstruktion. Det har varit otroligt uppmuntrande och roligt att se att vår hjälp i mer än 9 fall av 10, har bidragit till att åtgärda kundens problem, skriver företagets Vidar Wernöe.

KraftDoktorn meddelar att de kommer a finnas på plats för att diskutera tillförlitliga och robusta kraftlösningar på Embedded Conference 2-3 oktober.

Comments are closed.