LG Innotek väljer LiU som forskningspartner inom SiC

LG Innotek, ett bolag inom den sydkoreanska jättekoncernen LG, inleder ett samarbete med materialforskare vid Linköpings universitet (LiU).

Målet med det nioåriga projektet är att utveckla tillverkning av halvledarmaterialet kiselkarbid för elektroniska komponenter, enligt ett pressmeddelande.

– Forskarna i Linköping är i världsklass, så det var naturligt att välja dem som partner. Vi är mycket entusiastiska över att få samarbeta med dem, sade LG Innoteks tekniske direktör Joo-Won Lee vid projektets kick-off-möte i Linköping 12 november.

Satsningen på det högpresterande elektronikmaterialet kiselkarbid är en del i bolagets nyligen beslutade framtidsstrategi. Det kan användas bland annat som underlagsmaterial i lysdioder (LED) som då ger ett mycket starkare ljus. Displayer och belysning baserade på LED är ett prioriterat område där moderbolaget LG är näst störst i världen. Kiselkarbid är också högaktuellt för utveckling av komponenter till elfordon och effektivisering av grön energiproduktion.

– Representanter för LG Innotek har besökt forskargrupper och företag över hela världen för att skaffa en partner i den satsningen. Vi har förhandlat med dem sedan i våras och nu är projektet igång, säger Olle Kordina, universitetslektor och kontaktperson i projektet som leds av professor Erik Janzén. Projektet finansieras delvis av den sydkoreanska staten. För LiU-forskarnas del handlar det om drygt 20 miljoner kronor och deras roll blir att utveckla sin metod att få högkvalitativt kiselkarbid att växa genom så kallad epitaxi. LG bekostar också en ny toppmodern reaktor för ändamålet, enligt LiU.

– Vi är den enda utländska grupp som kommer att arbeta för LG med detta. Tre av deras egna ingenjörer stannar nu i Linköping några månader för att lära sig våra tekniker för epitaxi och analys, säger Olle Kordina.

I gengäld får LiU-forskare möjlighet att arbeta i forskningslabben i Ansan utanför den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

Erik Janzén och hans medarbetare inom området halvledarmaterial vid Institutionen för fysik, kemi och biologi har i många år arbetat med kiselkarbid, som tål mycket hög spänning, extrema temperaturer och har en god värmeledningsförmåga. Det är egenskaper som ger stora fördelar jämfört med kisel när det gäller energibesparing och storlek på komponenter. Tidigare har deras forskningsresultat kommersialiserats av företaget Norstel med fabrik i Norrköping.

LG har bland annat siktet inställt på den snabbt växande marknaden för elhybridbilar. Med värmetåliga transistorer i kiselkarbid kan elhybriden klara sig med ett enda kylsystem vilket reducerar vikten och därmed energiförbrukningen.

– Många biltillverkare är intresserade av kiselkarbid för sina framtida elfordon, till exempel Hyundai, Toyota, Volkswagen och BMW, säger Joo-Won Lee.

Utmaningen för de runt 50 forskarna i LiU-gruppen är att ytterligare förbättra ytkvaliteten på sitt material och därmed maximera prestanda. En skiva växer till genom att kisel och kol i gasform blåses in i en lufttom kammare där den kondenserar på en yta, atomlager för atomlager. Genom att tillsätta en mängd gas av andra grundämnen kan processen förbättras.

– Vi har nu utvecklat en ny kemi där vi blandar in klorgas, vilket ökar tillväxthastigheten tio till tjugo gånger. För vår del blir det jätteintressant att testa detta i stor skala, säger Erik Janzén.

Övriga partner i projektet är Seoul National University, Kwangwoon University, Korea Electrotechnology Research Institute, Hyundai Motors och Jusung Engineering.

Comments are closed.