LeCroy tar ledningen med 65 GHz

Tillverkaren av världens snabbaste digitala realtidsoscilloskop heter just nu LeCroy.
LeCroy var först med att meddela att man skulle komma ut med ett digitalt realtidsoscilloskop med 60 GHz bandbredd. Men innan man hade börjat leverera kom Agilent den 11 april ut med sitt Infiniium 90000Q, med en bandbredd som man in i det sista lyckades tänja från 62,8 till 63 GHz bandbredd.
Nu rycker LeCroy åter fram som etta och presenterar sitt LabMaster 10 Zi. Samtidigt talar man om en ”roadmap” som tar sikte på 100 GHz i en kommande version av Zi. Den väntas nå marknaden under 2013.
För att nå dessa höjder bygger konstruktionen på kretsar tillverkade i IBMs 8HP SiGe-process. LeCroy använder sin patenterade DBI-process som innebär att frekvensbandet delas upp i flera frekvensband, där de högre banden blandas ned för att kunna samplas med en långsammare samplingshastighet än vid direktsampling av hela frekvensområdet. Att man lyckas lägga samman signalerna, med rätt amplitud och fasläge framstår närmast som ett trolleritrick. Men bevisligen fungerar tekniken som är baserad på byggblock från PhaseMatrix (Det företag som för snart ett år sedan köptes av National Instruments).
Synkroniseringstekniken ChannelSync innebär att ett antal LabMaster 10 Zi oscilloskop kan sammankopplas för att få upp till åttio (!) 36 GHz breda kanaler, samplade med 80 GSa/s, eller upp till fyrtio 65 GHz breda kanaler, samplade med 160 GHz. Tanken är att dessa skall kunna uppgraderas till 100 GHz i framtiden.
Insamlingsmodulen 65 GHz LabMaster 10 Zi kostar 355 000 euro och ett komplett tvåkanals 65 GHz- eller fyrkanals 36 GHz-oscilloskop kostar 451 900 euro. LeCroy väntas börja leverera LabMaster 10 Zi-produkter till sommaren.

Comments are closed.