Annons

Laservapnet som slår ut fordon

Lockheed Martin har visat upp en prototyp av ett 30-kilowatt fiberlaservapen som framgångsrikt slagit ut motorn i en liten lastbil. Vapnet kan komma till användning för att skydda de egna trupperna i fält eller kritisk infrastruktur.

Foto: Lockheed Martin

Det nya laservapensystemet är döpt till ATHENA, vilket står för Advanced Test High Energy Asset, och är ett markbaserat prototypsystem. Vapnet brände genom lastbilens grenrör på några sekunder från mer än en amerikansk mile bort. Lastbilen var monterad på en testplattform med sin motor och drivlina igång för att simulera ett operativt relevant testscenario.

– Fiberoptiska lasrar revolutionerar riktade energisystem. Vi investerar i varje komponent i systemet – från optiken och strålverkanskontrollen till lasern självt – för att utveckla storlek, vikt och krafteffektivitet. Detta test är nästa steg i att förse lätta och robusta laservapensystem till militära flygplan, helikoptrar, fartyg och lastbilar, säger Keoki Jackson, Lockheed Martins teknikchef.

Demonstrationen var det första fältprovet med en integrerad 30-kilowatt, single-mode fiberlaserbasetat vapensystem. I en teknik som kallas ”spectral beam combining” skapar flera fiberlasermoduler en enda kraftfull, högkvalitativ stråle som ger ökad effektivitet och dödlighet än flera enskilda 10-kilowatt lasrar som används i andra system.

Athena är baserad på Area Defense Anti-ammunition (ADAM) laservapen som utvecklats av Lockheed Martin i Sunnyvale, Kalifornien. ADAM-laservapnet har visats upp i demonstrationer mot små luftburna och havsbaserade mål.

Lockheed Martin är ett globalt säkerhet- och luftfartsföretag som sysselsätter cirka 112 000 personer världen över och som främst ägnar sig åt forskning, design, utveckling, tillverkning, integration och underhåll av avancerade tekniska system, produkter och tjänster. Koncernens nettoomsättning för 2014 var 45,6 miljarder dollar.

Comments are closed.