Ladda elbilen på fem minuter

Idag öppnar Fortum ett showroom för världens mest avancerade laddning av elbilar utanför företagets huvudkontor i Keilaniemi i Finland. Bland annat visas ultrasnabb laddning, som laddar elbilen på fem minuter.

Den specialbyggda eldrivna sportbilen ERA (Electric RaceAbout), utvecklad vid Helsinki Metropolia University of Applied Sciences, som fanns på plats vid dagens invigning, klarar redan idag ultrasnabb laddning.
– 2012 kommer att bli året då elbilen introduceras i Norden på bred front. Genom vårt samarbete med Helsinki Metropolia University har vi visat att det redan idag går att ladda en elbil på 5-10 minuter. Framtiden är redan här, säger Johan Ander, ansvarig för Charge & Drive på Fortum.
Svenskarnas intresse för elbilar är fortsatt stort, det visar en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Fortum, i år för fjärde året. Enligt undersökningen är körsträckan per laddning och priset det som framförallt påverkar viljan att köpa en elbil. Med hjälp av den snabbladdningen som Fortum visar idag kan laddningstiden kortas från 6-8 timmar till ca 15-20 minuter och med den ultrasnabba laddningen till fem minuter.
Fler laddningsmöjligheter är också ett fortsatt viktigt skäl som påverkar svenskarnas elbilsköp. Fler laddningsmöjligheter är därför en av de viktigaste åtgärderna.
– I Norden har Fortum lanserat en kommersiell lösning för laddinfrastruktur som heter Charge & Drive. Det är en lösning där vi sköter hela kedjan från installation, drift, underhåll och kundservice. För elbilsägaren innebär Charge & Drive att tillgång till stolpe, laddning och liknande sker med hjälp av mobiltelefonen, säger Johan Ander.
Förutom ultrasnabb laddning visades även vanlig laddning och sk CHAdeMO-snabbladdning vid invigningen i Keilaniemi, samt Fortum Charge & Drive. De laddstationer som nu installerats i ett showroom utanför Fortums huvudkontor används bland annat av bilimportörer i deras tester.

 

Comments are closed.