Kraftdoktorn – en ny gratistjänst

Elektronikkonsult AB har startat en gratistjänst för rådgivning inom kraftelektronik och mönsterkortslayout. Tjänsten kallas KraftDoktorn och är mönsterskyddad.

När inte kraftelektroniken fungerar som tänkt, produkten inte klarar EMC-kraven eller när man behöver rådgivning av en expert på analog elektronik kan man anlita tjänsten KraftDoktorn.
– Genom åren har vi sett en mängd företag som sliter med problem kring konstruktion av de analoga delarna i en produkt, säger Vidar Wernöe. Det kan vara allt från strömförsörjningen (AC/DC eller DC/DC), lokala små DC/DC-omvandlare, drivelektronik till motorer eller annan kraft- och analogelektronik, säger Vidar Wernöe, vd för Elektronikkonsult AB.
I många fall har en digitalkonstruktör fått uppgiften att även strömförsörjningsdelarna i en konstruktion.
Ofta beror problemen på en kombination av bristfällig kompetens kring kraftelektronik och dålig mönsterkortslayout. Ledarna är tunna och layouten har stora jordslingor.
– Resultatet har vi sett många gånger: Dåligt genomtänkta konstruktioner som inte är stabila eller klarar EMC-kraven. I värsta fall har produkten haft inbyggda fel, med högt felutfall som resultat. Med vår nya tjänst räknar vi med att kunna hjälpa många fler med sådana problem. Vi kan dela med oss av vår kunskap och ser även en möjlighet att själva lära.
Typiska problemområden där KraftDoktorn kan bistå är:
* Felanalyser
* Granskning av mönsterkortslayouter
* Producerbarhetsgranskning (DFM)
* Rådgivning kring analog konstruktion
För att anlita denna tjänst sänder man ett mail till kraftdoktorn@elektronikkonsult.se. Man beskriver sitt problem och bokar en tid. – Det är till stor hjälp om vi får ta del av tekniska underlag före konsultationen, påpekar Vidar Wernöe. Tillsammans med kunden går en av våra experter igenom förslag till åtgärder och rekommendationer för vidare arbete. Vid behov finns även möjligheten att utföra mätningar i vårt mycket välutrustade lab.
Den kostnadsfria konsultationen sker i Elektronikkonsults lokaler i Danderyd.
– Att konsultationen sker utan kostnad gör att även konstruktören på det stora företaget kan få hjälp utan att behöva gå via inköpsavdelningen. Vår önskan och ambition är att det ska vara lätt att kontakta KraftDoktorn, säger Vidar Wernöe.

 

Comments are closed.