Kontaktlös batteriladdning

LTC4120 är Linear Technologys första krets för trådlös batteriladdning. Kretsen kombinerar en mottagare induktiv överföring av effekt med en batteriladdare för konstant spänning/konstant ström.

LTC4120 tar emot energi antingen från Linear Technologys enkla, diskret uppbyggda referenskonstruktion för en ”energisändare” eller från en mera avancerad sändare, tagen från hyllan och producerad av det nya zeeländska företaget PowerbyProxi.
Spänningen från mottagarspolen behöver ligga mellan 4,2 och 40 V för att kunna ladda fullt med 400 mA. Laddaren kan programmeras för att ge mellan 3,5 till 11 V flytande spänning med ±1 procents noggrannhet, ge förkonditionering av batteriet med avstängning efter en halvtimme. Den kan upptäcka batterifel, har termiskt skydd med negativ temperaturkoefficient, ange status för batteriladdningen och den har en 2-timmars timer.
Kretsen innehåller en PowerbyProxis patenterad lösning, Dynamic Harmonization Controll, DHC,  för att kontrollera effektöverföringen under en höggradigt varierande koppling och har dessutom termisk övervakning och skydd mot överspänning. Tekniken innebär att resonansfrekvensen i mottagarspolen ställs in för att justera sänd mot mottagen effekt för att uppnå lägsta förluster.
Linear Technology pekar framför allt ut industriella, militära eller medicinska applikationer där man kräver hög tillförlitlighet och har svårt att åstadkomma laddning via någon form av anslutning.
Tack vare att energiöverföringen är trådlös kan enheterna helkapslas, vilket ger stora fördelar i en steril miljö.

 

Comments are closed.