Kommunikationsutrustning till rymdprojekt

En grupp hos Axcon har konstruerat ett FPGA-baserat kommunikationssystem som nu är klart för användning vid ESAs anläggning på Teneriffa.

 

 

Systemet är bas i ett teknologiprojekt som skall testa tvåvägs optisk kommunikation i hög hastighet från jorden till en satellit som skall cirkla runt månen.
– Det nya är inte att kunna kommunicera med en satellit i omloppsbana runt månen, säger Anders Enggaard från Axcon. Däremot är det första gången ESA bygger ett tvåvägs kommunikationssystem av den här typen baserat på laser. Avståndet till satelliten är ca 400 000 km och bandbredden är upp till 622 Mbit/s.
Projektet görs som ett samarbete mellan flera europeiska partners och dessutom NASA. Satelliten som bär kommunikationssystemet heter LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) och har skickats till månen av NASA för att undersöka partiklar.
LADEE kommer att delta i kommunikationsprojektet under en månad. Därefter fortsäter den med andra vetenskapliga experiment. Den hårda tidsramen har varit en av de stora utmaningarna med projektet.
– Vi visste redan från början att tidsplanen var mycket aggressiv och att det skulle vara ont om tid att testa gränssnitten mellan de olika delarna. Men detta var en av förutsättningarna och det är fantastiskt vad som går att genomföra om man vet vilka ramar som är fasta och vilka som är dynamiska.
Lösningen baserades på en FPGA från Xilinx' Virtex 7-familj, ett höghastighetssamplingssystem och en Linux-plattform. Allt implementerades på bara fem månader, från start till leverans. Satelliten sköts upp i september och ligger nu i omloppsbana runt månen.

Comments are closed.