Kionix lanserar tunna accelerometrar

Kionix Inc. som ingår i Rohm-gruppen, har släppt två nya komponenter med 3-axlade accelerometrar som företaget hävdar är de tunnaste i sitt slag på marknaden; en som tar upp en mindre kretskortyta med höjden 0,6 respektive en lite bredare variant med höjden 0,45 mm.

Kionix hävdar att de var först med att ta fram en 3-axlad accelerometer 2004 och att de lanserade den tunnaste dito (0,7 mm) 2013. Nu kommer två nya komponenter.

KX112 är en tre-axlad accelerometer med måtten 2 x 2 x 0.6 mm och KXCJB, som är också en tre-axlad accelerometer, men med måtten 3 x 3 x 0,45 mm. Accelerometrarna finner sin användning i olika bärbara tillämpningar, elektroniska accessoarer (wearables), hälsa och sjukvård med mera.

KX112 har 8 eller 16 bitars upplösning och inbyggda digitala algoritmer som kan användas för detektering i energisparfunktioner, fritt fall eller garantiövervakning, orientering i det vertikala och horisontala planet eller pek/dubbelpek i gränssnittet mot användaren. Komponenten har ett digitalt högpassfilter på utgången och en FIFO/FILO-buffert på 2048 byte. Den drar 10-145 μA och har en Inställbar väckningsfunktion och ett upp till 3,4 MHz I2C-gränssnitt.

KXCJB kan användas för ovanstående områden med även där höjden är viktig, till exempel för ultratunna mobiltelefoner, smarta klockor, passerkort, betalkort med mera. Den har en strömförbrukning på 1 µA i väntläge, 10 µA vid låg upplösning och 135 µA vid hög upplösning. Det går att välja mellan 8, 12 och 14 bitars upplösning och detekteringsintervall ± 2g, ± 4g eller ± 8g. Vidare har den en programmerbar interrupt, självtestfunktion och I2C-gränssnitt.

Båda accelerometrarna har en spänningsmatning på mellan 1,8 till 3,6 V. KX112 finns tillgänglig i större kvantiteter och KXCJB i provexemplar. Några priser anges inte i pressmeddelandet.

Comments are closed.