Kameror övervakar naturkrafter på Island

MOBOTIX har levererat kameror till den isländska beredskapsmyndigheten, som nu använder teknologin till att övervaka aktiva vulkaner och andra svåråtkomliga områden.

 

Island erbjuder fantastiska landskap med glaciärer, lava och sjöar, allt ovanpå en aktiv vulkanisk underjord. Landet ligger där de europeiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts, och den geologiska aktiviteten har skapat en unik natur som är lika bedårande som den är farlig.
Island drabbas av stora vulkanutbrott med några års mellanrum, bland annat Eyjafjallajökulls utbrott år 2010 som lade ett täcke av aska över stora delar av Europa och stoppade flygtrafiken. Bara i år har 1 000 människor evakuerats efter stora utbrott.
Islands Department of Civil Protection and Emergency Management har i uppgift att beskydda landets befolkning från de förödande krafter som vilar under jorden. Det är omöjligt att ha folk på plats överallt i landet, men beredskapsmyndigheten har nu installerat kameror vid Europas största glaciär och vid andra svåråtkomliga platser.
Den senaste teknologin från MOBOTIX ska se till att aktiva vulkaner övervakas dygnet runt utan att människoliv sätts i fara. Med hjälp av AllroundMono- och DualDome-kameror kan beredskapsmyndigheten hålla utkik efter tecken på geotermisk aktivitet.
– Vår uppgift är att övervaka hot från naturen, exempelvis plötsliga översvämningar och vulkanutbrott. De värsta naturkatastroferna sker oftast i avskilda områden där det kan vara svårt att få ström till kamerorna, förklarar Björn Oddson, som är geofysiker och projektledare. Därför har det varit avgörande för myndigheterna att de installerade kamerorna har en låg strömförbrukning.
AllroundMono löser strömförsörjningsproblemet genom att den inbyggda panoramalinsen kan övervaka ett mycket stort område. Det reducerar antalet kameror som behöver installeras. Kameran klarar av extrema temperaturer från minus 30° C upp till 60°C.
DualDome klarar även den det isländska vädret, och den speciella DualDome – designen gör att kameran övervakar två områden på samma gång. Båda kamerorna drivs av ström från solceller och geotermiska generatorer.
Båda kamerorna kan växla mellan stillbildsupptagning och videoinspelning, allt efter vad situationen kräver.
– Främst använder vi stillbilder för att hålla koll på vad som sker, men vi kan växla till en videoström när så behövs, säger Björn Oddson. Det räcker med stillbilder vid den dagliga övervakningen, och på så vis håller man strömförbrukningen nere, men om något oväntat inträffar kan myndigheterna växla till en direktsänd videoström och därmed följa händelseförloppet medan det fortgår.

Comments are closed.