Kallare sommar gav surfrekord i Sverige

Årets sommar bjöd inte på samma värmebölja som ifjol och när semesterdagarna varvats med moln och regn verkar många ha föredragit mobilskärmen framför solstolen. Det märks på svenskarnas statistik för mobilsurfande som i juli nådde nya rekordnivåer. Den totala snittförbrukningen per person ökade med 48 procent jämfört med samma period 2018. Det visar ny statistik från Telenor som baseras på över en miljon svenskars mobilsurfande.

– Det finns troligen många anledningar till att mobilsurfen sköt i höjden denna sommar, men vi kan med säkerhet säga att fjolårets rekordvärme höll oss utanför hemmet i större utsträckning. Det är framförallt strömning av video, film och serier som förbrukar mest data, säger Andres Suazo, Nätexpert på Telenor Sverige.
Telenors kartläggning baseras på dataförbrukningen hos över en miljon privata mobilkunder och visar att mobilsurfandet ökade i samtliga län. Allra mest sköt den i höjden i Örebro och Kronobergs län, där snittökningen var 76 procent i juli jämfört med samma period ifjol. Den kommun som ökade mest var Skinnskatteberg, där mobilsurfandet ökade med hela 517 procent.
Rekord blev det även för uppladdad data, vilket visar att svenskar blir allt bättre på att dela med sig av innehåll och upplevelser. Totalt ökade uppladdningen under juli månad med 34 procent jämfört med samma period förra året.
– Det tyder på att vi även väljer att dela med oss mer av våra upplevelser än tidigare. Det är främst strömmad video som driver upp datatrafiken. Tack vare ett utbyggt mobilnät kan vi idag använda mobilen, dela med oss av och ta del av innehåll var vi än befinner oss i landet, säger Andres Suazo, Nätexpert på Telenor Sverige.
Den omtalade hemestertrenden, där man väljer att semestra på hemmaplan snarare än utomlands verkar inte ha slagit igenom bland svenskarna. Även svenskarnas utlandssurf ökade nämligen med drygt 16 procent i juli jämfört med samma period förra året.
I Spanien surfade man solklart mest och hela 20 procent av den totala utlandssurfen för Telenors kunder i juli ägde rum där. Men trots att svenskarna surfar mer och mer på semestern är det långt ifrån de nivåer man snittar hemma, och i Spanien surfade man bara 30 procent av snittförbrukningen hemma i Sverige.

Här ökade mobilsurfen mest under juli månad 2019 jämfört med 2018
Örebro län: +76%
Kronobergs län: +76%
Västmanlands län: +75%
Jämtlands län: +64%
Östergötland: +55%

Comments are closed.