Ir-LED avslöjar dåliga livsmedel

Synios SFH4776 är en ny lysdiod för infrarött ljus som passar att användas för spektroskopi. Snart kommer vi med mobiltelefonen att kunna avslöja hur färsk en matvara i är eller hur mycket kalorier en måltid innehåller.

Redan 2016 presenterade Osram Opto Semiconductors sin Oslon black flat SFH 4735 som gav möjligheter för konsumentsektorn. Osram är idag ensam om denna teknologi. Med SFH4776 blir det möjligt att integrera tekniken i en mobiltelefon.

Med nära infrarött ljus blir det möjligt att göra mätningar på vatten-, fett-, socker- och proteininnehåll. Tekniken bygger på karaktärisering av absorptionen i molekylsammansättningar. Med ett sampel av ett definierat ljusspektrum kan man bestämma förekomst och mängd av reflekteras ljus med olika våglängder. En IRED, som SFH 4776, fungerar som en kompakt ljuskälla för spektrometern.

Kapseln till SFH4776 är bara 0,6 mm hög och ytan på kretskortet är 2,75×2,0 mm. Ljuset alstras av ett blåljusemitterande ThinGaN-chip. Med ett fosforskikt ändras det blåa ljuset till ljus med våglängder mellan 650 och 1050 nm. Tack vare en förändring av detta skikt, jämfört med SFH 4735 och SFH 4776, har ljusutbytet kunnat höjas med 60 procent. Det leder till ett större signal/brusförhållande vilket förbättrar analyser av livsmedel och mediciner.

Comments are closed.