Investerare satsar 15 miljoner i Actiwave

Actiwave AB, ett bolag som har utvecklat en algoritm som väsentligt förbättrar ljudåtergivningen i högtalarsystem, har tagit in 15 miljoner kronor i en nyemission.

Kapitalet kommer att möjliggöra såväl lansering av det egna högtalarsystemet Opalum samt licensiering av Actiwave-tekniken till tillverkare av konsumentelektronik. Finansieringen leddes av SEB Venture Capital, övriga investerare är ägare och amerikanska affärsänglar.

Actiwave grundades 2007 och verksamheten bygger på en ljudalgoritm som utvecklats under många år på Linköpings universitet. Genom att analysera hur ett högtalarsystem låter kan Actiwaves algoritm användas för att anpassa ljudsignalen digitalt vilket möjliggör att även små och platta högtalare kan återge ett rikt och brett ljudspektrum. Tekniken uppges lämpa sig speciellt bra för högtalare i konsumentelektronik såsom platt-TV, laptops, surfplattor och mobiler.

Bolaget har precis levererat de första högtalarna av sitt eget märke Opalum till återförsäljare i ett 20-tal länder. Man har också bildat ett dotterbolag i USA, enligt ett pressmeddelande.

LEAD är en företagsinkubator som stöttar utvecklingen av innovativa, unika och tillväxtorienterade bolag genom en strukturerad process och anpassad "coachning". Verksamheten ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköpings respektive Linköpings kommun samt Innovationsbron. I dagsläget stöttar verksamheten 20 bolag.

Comments are closed.