Intuitiv robotprogrammering

Wizard Easy Programming är en grafisk programmeringsmetod som är utformad för att möjliggöra för användare att snabbt skapa robotapplikationsprogram för ABB:s kollaborativa enarmade YuMi-robot, utan att behöva särskild utbildning.

Den enkla programmeringsmjukvaran bygger på konceptet Blockly, en metod för visuell kodning med öppen källkod som presenterar programmeringsspråk eller kod som sammanhängande block. Genom att använda detta förenklade tillvägagångssätt tillåter Wizard användare att programmera och använda den enarmade YuMi-roboten utan förkunskaper om något programmeringsspråk för robotar. En användare kan helt enkelt dra och släppa dessa funktioner på FlexPendanten, se resultaten omedelbart och justera robotens inställningar inom några sekunder.

I kombination med sin ”lead through”-programmeringsfunktion gör Wizard Easy Programming användandet av en enarmad YuMi-robot smidigare än någonsin. Mjukvaran har nödvändiga robotfunktioner såsom “move”, “pick” och “vacuum” och täcker genom det en rad av de uppgifter som vanligtvis utförs av roboten. Det finns också funktioner för felhantering, vilket tillåter ovana programmerare att hantera fel såsom kollisioner. Genom att förenkla den vanligtvis komplexa programmeringen som associeras med problemhantering kan Wizard easy programming hjälpa alla robotanvändare att utveckla effektiva robotprogram.

– Genom att vara flexibla och lättanvända gör kollaborativa robotar det möjligt för små företag över hela världen att uppleva fördelarna med robotar, säger Andie Zhang, ABB:s Global Product Manager för Collaborative Robots. För att få förstagångsanvändare av robotar att se möjligheterna med automation har vi minskat inlärningskurvan för nya användare genom att förenkla programmeringen av den enarmade YuMi-roboten med vårt nya Wizard-verktyg. Det här kommer hjälpa till att minska kostnader, tid och krav på skicklighet för att implementera kollaborativ automation i ett stort spann av arbetsplatser där det kan saknas en utsedd resurs för konstruktion eller automationsprogrammering.

Wizard Easy Programming konverteras till ABB:s programspråk RAPID i realtid, vilket ger Wizard Easy Programming fördelen att kunna stötta avancerade robotfunktioner. Komplexa robotprogram för exempelvis monteringsuppgifter kan skapas av skickliga robotprogrammerare och sedan göras till ett Wizard-program som ovana robotanvändare kan använda och styra.

Wizard finns tillgänglig som en förinstallerad applikation på FlexPendanten för alla nya enarmade YuMi-robotar efter sin lansering i slutet av mars. Mjukvaran Wizard Easy Programming är tillgänglig gratis och den nya mjukvaran kommer också göras tillgänglig för existerande YuMi-kunder i form av ett gratis tillägg som kan installeras via RobotStudio till FlexPendanten.

Comments are closed.