Internet fyller 45 år

Idag är inte vilken dag som helst. Idag fyller Internet 45 år vilket vi vill gratulera då mycket av det vi tar för givet idag inte skulle vara möjligt utan ett nät som kopplar samman datorer och människor över hela jorden.

 

Den 29 oktober, 1969, skapades Internet (ursprungligen med namnet ARPANET) av US Department of Defence Advanced Research Projects Agency. Det hela började med ett nätverk bestående av endast fyra dataterminaler.

Sedan dess har Internet utvecklats till att ansluta hela jordklotet. Enligt filosofen Peter Singer, "Internet, precis som ångmaskinen, är ett tekniskt genombrott som förändrade världen." Så för att fira dess 45-årsdag har vi samlat några intressanta fakta som påminner oss om hur Internet har förändrat våra liv och hur många saker som vi ofta tar för givet idag.

– År 1969 startades Internet med bara fyra terminaler, säger Camilla Törnblom, informationschef Norden på Intel. Nu räknar vi med 26 miljarder enheter som ska anslutas till 2020 – en häpnadsväckande tillväxt. Det är teknik som drev denna utveckling under de senaste 45 åren. Intels ansträngningar för att hålla Moores lag vid liv driver ökande prestanda i Internet-enheter, som har möjliggjort nya världar av upptäckt, kommunikation och framsteg inom nästan alla områden i livet.

Det är omöjligt att förutsäga var Internet kommer att vara om ytterligare 45 år, den rikedom av innovation vi ser i dag ger oss en glimt av framtiden – från bärbar teknik till datacenters och framsteg inom smarta städer till människors hälsa. Det är vårt ansvar att använda det för människornas bästa.

Tio saker som inte skulle vara möjliga utan Internet;
1. 271 miljoner olika domännamn. Domännamnsystemet är det som gör det möjligt att ge alla Internetservrar en adress som är möjlig att komma ihåg. Den allra första domänen som registrerades var Symbolics.com, som registrerades den 15 mars, 1985. Intel.com följde tätt därpå den 25 mars, 1986, vilket gör det till det trettonde äldsta domännamnet. I år uppskattas antalet domännamn till 271 miljoner. Vem vet hur många det är om 45 år.

2. 1989 – Uttrycket att surfa på nätet myntades? Det tvistas om vem som myntade frasen men många Internet-användare känner igen det från när det blev populärt i början av 90-talet. Det har hänt oerhört mycket sedan Tim Berners-Lee 1989 utvecklade World Wide Web och användare har använt webben för att få kunskaper om och bli roade av allt från Shakespeares samlade verk till filmer med sjungande katter.

3. 1998 – 2001 – Hello World! Google och Wikipedia ser dagens ljus. Den 4 september, 1998, kom Google upp på nätet och i december 2001 gjorde Jimmy Wales det första testinlägget på Wikipedia med ett Hello World! Om du för hundra år sedan hade sagt att det skulle vara möjligt att ha en apparat i fickan genom vilken du kunde komma åt all kunskap i mänsklighetens historia skulle mycket få ha trott på dig.

4. 1971 – Det började med ett betydelselöst epostmeddelande. Det allra första epostmeddelandet, som tillskrivs Ray Tomlinson under 1971, var förvånansvärt intetsägande med tanke på vilken stor inverkan epost har haft sedan dess. Pionjären beskriver testmeddelandet som "helt intetsägande… troligen var det första meddelandet QWERTYIOP eller något liknande. Trots den blygsamma starten förväntas antalet företagsepostmeddelanden som sänds och tas emot varje dag att uppgå till hela 132 miljarder. Det motsvarar 20 epostmeddelanden per dag för hela jordens befolkning.

5. 2013 – ”Selfie” blev utsett till årets ord av Oxford English dictionary. Det är onödigt att säga att vi har fastnat för sociala medier vilka alla möjliggjorts genom nätet. Twitter har uppskattningsvis 271 miljoner månatliga aktiva användare medan Facebook har 728 miljoner dagliga användare. Listan kan göras betydligt längre…

6. Internet-ekonomin – Enligt McKinsey är "Internet en stor mosaik av ekonomisk verksamhet, allt från miljontals dagliga transaktioner på nätet och meddelanden till nedladdning av TV-program på smartphones". Dessutom Ciscos senaste projekt, "The Internet of Everything" – som Internets grunder givit upphov tillär nu en global möjlighet under nästa årtionde uppgående till 19 biljoner dollar. Internet har varit en viktig kraft för att revolutionera sättet samhällen tjäna pengar och göra affärer vilket påverkat alla från individer, som har fått möjlighet att starta egna företag genom att sälja sina varor på Ebay, till globala konglomerat, som har förändrat sina affärsmodeller.

7. Digital musik – mars 1998 tillverkade koreanska Saehan Information Systems den första MP3-spelare, Innan dess lagrades musik på fysiska medier såsom vinyl-, CD-skivor eller band i olika format vilket innebar att antalet låtar var begränsat till endast ett fåtal per skiva eller band. Idag kan innehåll hämtas hem, strömmas, lagras och konsumeras på mer sätt än vi någonsin hade kunnat ana. Internet har revolutionerat sättet vi upplever musik på.

8. Ice Bucket Challenge för välgörande ändamål – I år tog ALS Association hjälp av Internets möjligheter till att uppmuntra till goda gärningar genom en viral videokampanj, som enade människor över hela världen och resulterade i att 100 miljoner dollar samlades in för forskning.
9. En zettabyte av IP-trafik – Enligt Cisco har den globala IP-trafiken femfaldigats under de senaste fem åren och den globala IP-trafiken kommer att överstiga zettabyte-gränsen under 2016. Data kan delas fortare och i större mängder än tidigare vilket skapar häpnadsväckande möjligheter. I år samarbetar vi till exempel med Michael J. Fox Foundation genom att använda Big Data för Parkinsons-forskning genom att ta fram och analysera mönster från data som kommer från patienternas bärbara enheter med målet att driva den medicinska utvecklingen framåt.

10. Sakernas Internet – vi är nu glada över att vara en del av nästa steg i utvecklingen av Internet med de enheter som, när de är anslutna, bildar sakernas Internet. Enligt Gartner kommer den installerade basen av IoT år 2020 att överstiga 26 miljarder enheter över hela världen. Inom en inte alltför avlägsen framtid bor du kanske i en smart, hyperansluten stad – och det hela började redan 1969 med fyra datorterminaler i ett nätverk.

Comments are closed.