Intel köper Tower Semiconductor

Intel köper Israel-baserade kiselsmedjan Tower Semiconductor för ungefär 5.4 miljarder dollar. Tower Semiconductor är bland annat specialister på analoga processer och analoga konstruktioner och köpet breddar Intels processkunnande. Towers kommer när affären är klar att bli en integrerad del av Intels foundryverksamhet, IFS.

– Towers specialteknologier, deras geografiska läge och deras djupa kundrelationer kommer att hjälpa Intel att skala upp foundryverksamheten, säger Pat Gelsinger, CEO för Intel. Affären breddar Intels program av avancerade processnoder och specialteknologier och ger nya möjligheter för existerande och framtida kunder.

Intel etablerade IFS, Intel Foundry Service, i mars 2021 som en nyckeldel av sin IDM 2.0-strategi. Tanken var och är att bli en av de dominerande kiselsmedjorna i USA och Europa.

Towers adderar specialteknologier som radioteknologi och SiGe-processer. Towers kompletterar de befintliga Intelprocesserna – något som är viktigt när Intel satsar hårdare på foundryverksamhet. Tower Semiconductor har produktionsanläggningar i både USA och Asien och en kapacitet på 2 miljoner wafers per år.

Affären beräknas vara klar inom tolv månader. Den har godkänts av både Intels och Tower Semiconductors styrelser, men behöver också godkännanden av myndigheter och aktieägare. Fram tills affären är klar kommer IFS och Tower Semiconductor att drivas som separata företag.

Comments are closed.