Intel i fyra av fem superdatorer

Mer än 82 procent av alla system och över 92 procent av de nya systemen på Top500-listans över superdatorsystem är baserade på Intels teknik. Det var en av nyheterna på den 42:a upplagan av Supercomputing Conference (SC´13) i Denver. Mindre än ett år efter lanseringen av Intels första Many Core Architecture-produkt bygger hela 18 procent av Top500-listans superdatorsystem på Intel Xeon Phi.

Intel visade också hur nästa generation av Intel Xeon Phi (arbetsnamn Knights Landing) kommer att passa in i en standardiserad rackarkitektur och kunna köra tillämpningar direkt (native) i stället för, som tidigare, enbart som en hjälpprocessor. Detta kommer att ge förbättrad prestanda och minska fördröjning som uppstår på grund av arbetsminne, PCIe och nätverk.
Knights Landing kommer att erbjuda tre olika minnesalternativ för utvecklare. Till skillnad mot andra Exascale-koncept, där programmerare måste utveckla systemspecifik kod för varje maskin, kan de nya Xeon Phi-processorerna använda standardiserade minnesprogrammeringsmodeller.
Ett annat initiativ, som nyligen presenterades av Intel och Fujitsu, har potential att ersätta de elektriska kopplingarna för Ethernet- och PCI Express-trafik med fiberoptik över en Intel Silicon Photonics-länk. Detta skulle göra det möjligt att installera Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer i en expansionsbox separerad från Xeon-processorerna och fortfarande fungera som om de var installerade på moderkortet. Detta möjliggör tätare installation av hjälpprocessorer och bättre skalbarhet utan att serverdriften påverkas.

Comments are closed.