Intel-FPGA för datacenter

Med sin nya Agilex-familj satsar nu Intel fullt ut på att accelerera databehandling med FPGA-teknik. Den nya FPGA-familjen är speciellt anpassad till Intels nya generation av Xeon-processorer.

– Kapplöpningen för att klara de nya utmaningarna för datacenter kräver nya lösningar, säger Dan McNamara, Intel senior vice president, Programämable Solutions Grop. Det gäller att kunna flytta, lagra och processa data på ett tillräckligt effektivt sätt, något som Agilexfamiljen är optimerad för.
Intels Agilex-familj är baserad på ett FPGA-chip byggt med Intels 10 Nm-process. Komponenterna använder sedan en 3D SiP-teknik för att integrera analoga delar, minne, specialprocessorer, eASIC-block och special-I/O.
Tanken är att ha en komplett kedja från FPGA till strukturerad ASIC och standardcell-ASIC för att bygga lösningar som kan passa alla. Samma programgränssnitt, OneAPI, gör det lättare att gå mellan de olika stegen.
Några av nyheterna är:
* Compute Express Link: Agilex-familjen har stöd för Compute Express Link vilket ger ett cache- och minneskoherent gränssnitt till Intels kommande skalbara Intel Xeon-processorer.
* Snabbare FPGA: Den nya HyperFlex-generationen har upp till 40 procent bättre prestanda eller 40 procent lägre energiförbrukning jämfört med tidigare Stratix 10-FPGAer.
* Bättre DSP: De inbyggda hårda DSP-enheterna klarar upp till 40 teraflops (FP16).
* PCIe Gen 5: Betydligt snabbare än PCIe Gen 4.
* Supersnabb tranceiver: Klarar upp till 112 Gbit/s.

Comments are closed.