Innovationer får 150 000 kronor

SEPS Technologies och Norhtlab Photonics är vinnarna av 150 000 kr i Fiber Optic Valleys innovationstävling Boost Innovation. De vinnande bidragen handlar om allt från ny mätteknik för växthusgaser till att effektivisera tekniken för att dra bredband.

Vinnarna presenterade sina bidrag den 22 oktober på Fiber Optic Valleys kontor i Hudiksvall.

– Genom satsningen på Boost Innovation vill vi att fler ska våga satsa på sina utvecklingsidéer och hitta nya samarbeten som man inte skulle ha gjort annars, säger Jonas Dahlström, vd, Fiber Optic Valley. Flera av vinnarna från 2013 har redan utvecklat nya produkter och hittat nya marknader.

Vinsten består av förstudiemedel för 150 000 kronor vardera. Totalt sex tävlingsbidrag gick vidare till finalen. En enad jury utsåg vinnarna den 7 oktober utifrån kriterier om potential, samverkanspartners och genomförande. Målet med tävlingen är att bidra till nya samarbeten som ger nya idéer, produkter och tjänster för att öka innovationskraften i regionen mellan Sundsvall i norr och Gävle i söder.

Juryns motiveringar till de vinnande bidragen:

SenseAir i samverkan med InSitu tar fram ett nytt komplett mätsystem med sensorteknik för mätning av markbundna växthusgaser. Juryns motivering; ”Ett innovativt samarbete som tar en känd mätteknik till en ny nivå och skapar samhällsnytta för miljön. En mätteknik med potential att omvälva världen.”

NorthLab Photonics i samverkan med Acreo Swedish ICT tar fram en fiberkap speciellt anpassad för tunn sensorfiber. Juryns motivering; ”En innovation med tydligt behov och upparbetade kanaler för att lyckas. Den unika produkten bidrar till utvecklingen av fiberoptiska sensorer och har potential att bli internationellt efterfrågad.”

SEPS Technologies i samverkan med Inmec Network Technologies utvecklar en ny skarvningsmetod av fiberdukter för att förbättra tekniken och minska kostnaderna vid fiberdragningar. Juryns motivering; ”En innovation som skapar snabbare, flexiblare och billigare lösningar vid fiberinstallationer. Innovatörerna effektiviserar tekniken för att dra bredband på ett sätt som revolutionerar marknaden.”

Comments are closed.