Infineon köper Wolfspeed från Cree

För 850 miljoner dollar kontant blir Infineon ägare till världens kanske intressantaste halvledarföretag inom kiselkarbid.

Under vårens konferens i Stockholm om halvledare med brett bandgap, ISICPEAW, dök ett nytt företagsnamn upp: Wolfspeed. I själva verket handlar det om halvledare för RF och hög effekt i kiselkarbid och galliumnitrid tillhörande en division av CREE som bytt namn till Wolfspeed.
CREE är världens dominerande företag och en föregångare inom kiselkarbid. Deras största verksamhet är SiC-wafers och lysdioder med vitt eller blått sken.
Så en tidigare fråga, varför avdelningen för dioder och transistorer i SiC och GaN bytte namn till Wolfspeed, besvaras nu: Namnbytet var uppenbarligen avsett att föregå den försäljning som nu genomförts.
Infineon, som har en egen verksamhet för effekthalvledare i kiselkarbid, kommer nu att få en mycket kraftfull position inom brett bandgap:
* De kombinerade verksamheterna stärker Infineon framför allt inom RF-högeffekt för exempelvis infrastrukturen inom mobiltelefoni.
* Komponentsortinmentet breddas kraftigt inom kiselkarbid, galliumnitrid på kisel-wafers och galliumnitrid på kiselkarbid-wafers.
Affären väntas vara genomförd mot slutet av 2016.
Wolfspeed har sin verksamhet i Research Triangle Park, North Carolina, USA. En kärnkompetens är SiC-wafers och GaN på SiC-wafers för RF-effekt.
Verksamheten har 550 anställda och en patentportfölj an kring 2000 patent. En del av dessa köpte CREE när ABB drog ned sin verksamhet vid Acreo/KTHs halvledarlab i Kista.

 

Comments are closed.