Industrifonden säljer TranSiC

Industrifonden och övriga ägare har sålt TranSiC till amerikanska Fairchild. TranSiC, som utvecklar krafttransistorer av kiselkarbid för styrning av elmotorer, har haft Industrifonden som delägare sedan 2008.

Det amerikanska halvledarföretaget Fairchild omsätter cirka 11 miljarder kronor. De ser köpet av TranSiC som ett strategiskt förvärv.

– TranSiC har kunskap och teknologi som Fairchild behöver för att kunna expandera ytterligare på den globala marknaden, säger Stefan Jakélius, investeringsansvarig på Industrifonden.

Kistaföretaget TranSiC, som har ursprung ur forskning vid KTH, grundades 2005 och är det enda företaget i världen som kan leverera denna typ av fungerande transistorer av kiselkarbid. Största användningsområde är den växande marknaden för el- och hybridfordon, HEV, enligt ett pressmeddelande.

–Vi är nöjda med vår investering i Transic, som gett en nettovinst på 50 procent. Vi tror också att bolaget kommer utvecklas väl med en stor internationell spelare som Fairchild som ägare, säger Stefan Jakélius.

Huvudägare i TranSiC, förutom Industrifonden, var Volvo Technology Transfer, Midroc New Technology och grundarna. TranSiC kommer, även efter försäljningen, att finnas kvar i Sverige.

Comments are closed.