Industrifonden investerar i poLight

Industrifonden investerar drygt 50 miljoner kronor i poLight AS, ett norskt bolag som utvecklar en ny typ av autofokuslins för bland annat mobiltelefoner. I en emission på totalt drygt 150 miljoner kronor deltar också de tidigare ägarna Investinor, Viking Venture och Alliance Venture.

PoLight har utvecklat och patenterat en ny typ av liten lins med autofokus, Tunable Optical Lens, för mobiltelefoner, surfplattor, wearables och annan utrustning med små kameror. Den har betydligt bättre prestanda än den teknik som används idag, vilket enligt företaget ger en mycket snabbare och mer energisnål autofokusfunktion.

– poLight vänder sig till en mycket stor och expansiv marknad med attraktiva produkter som har en tydlig kundnytta, säger Dan Ekelund, investeringsansvarig på Industrifonden.

Företagets produkter har utvecklats i samarbete med flera potentiella kunder. Bolaget planerar nu att starta volymproduktion i samarbete med Europas största halvledartillverkare, fransk-italienska ST Microelectronics, under andra halvåret 2015. Marknaden för denna typ av auto-fokuslins växer snabbt och beräknas passera två miljarder dollar 2017.

–- Vi är på god väg att kommersialisera vår unika teknologi och siktar på att ta en ledande position på den växande marknaden för autofokuslinser för mobilkameror, säger Øyvind Isaksen, vd poLight. Att få in en ägare som Industrifonden, med dess kapitalstyrka och erfarenhet, gör det möjligt för oss att ytterligare stärka vår position.

Comments are closed.