Hög andel tjejer söker ingenjörspraktik

Intresset för att söka praktik via Tekniksprånget är fortsatt stort. När ansökningstiden gick ut den 23 november hade 956 ungdomar sökt praktik som ingenjör hos arbetsgivare i hela Sverige. Hela 39 procent av de sökande är tjejer.

– Det är extra roligt att det är så hög andel tjejer som söker till vårens omgång av Tekniksprånget, säger Staffan Eriksson, projektledare på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.
Enligt Universitetskanslersämbetet var det 28 procent kvinnliga sökande till ingenjörsutbildningarna hösten 2014, medan Tekniksprånget lockade 39 procent kvinnliga sökande samma period.
Under 2014 har över 3000 ungdomar sökt praktik genom Tekniksprånget, varav 956 har sökt till vårens omgång. Tekniksprånget finns inom såväl privat som offentlig sektor i hela Sverige. Bland de över 170 arbetsgivare som medverkar finns det några arbetsgivare som lockar ungdomarna mer än andra. De mest eftertraktade är Spotify, Ericsson, SVT, NCC, Saab, ÅF, Volvo och Volvo Car Group. Alla välkända företag och starka varumärken som tilltalar unga.
– Tekniksprånget är en fantastisk möjlighet för unga att få prova på att arbeta som ingenjör hos en arbetsgivare i fyra månader, säger Björn O. Nilsson, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Det är glädjande att se en sådan bredd bland arbetsgivarna, inte bara i söktoppen, utan generellt.

Comments are closed.