Heliospectra ger exceptionella resultat

Heliospectra AB, världsledande på intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling, har levererat sin nya LX60 till Göteborgs botaniska trädgård, en av Europas största botaniska trädgårdar. Efter fem månaders användning kan man rapportera om exceptionella resultat.

– 100 procent av våra Dionysia-sticklingar överlevde och angreppen av bladlöss minimerades. Sammantaget är det här exceptionella resultat för vår verksamhet, säger Marika Irvine, trädgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård.
Förra våren lanserade Heliospectra sin nya LX60, en ny sorts energieffektiv och fullt kontrollerbar LED-lampa designad och framtagen att ersätta traditionella HPS- och HID-lampor. Lampan är ett första steg mot ett komplett biofeedbacksystem som genom sensorer känner av hur plantorna mår och hur de använder ljuset för att sedan anpassa armaturerna efter växternas behov. LX60 har redan haft stor framgång i Europa, Australien och USA. Nu rapporterar även Göteborgs botaniska trädgård om stor framgång med användandet av LX60.
– LX60 får genomgående mycket högt betyg av användarna. Göteborgs botaniska trädgård ställer oerhört höga krav och är en viktig referenskund. Det faktum att man där ser så stora fördelar med LX60 är förstås mycket positivt för oss, säger Staffan Hillberg, vd för Heliospectra.
Göteborgs botaniska trädgård, med sina 175 hektar i centrala Göteborg, är en av de största botaniska trädgårdarna i Europa. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och här finns cirka 16 000 arter av växter. Av dessa är ett stort antal delar av vetenskapliga samlingar, däribland en av Europas största samlingar av lök- och knölväxter, Alpina växter och Dionysia.
– Under vinterhalvåret är det viktigt för oss med extra ljustillskott. De positiva effekter vi fått med LX60 slår alla rekord både vad gäller överlevnad och kvalitet. Att också bladlössen minimerats är en synnerligen välkommen bonus, säger Marika Irvine.
– Under vinterhalvåret är det viktigt för oss med extra ljustillskott. Höghöjdsväxter som alpina perenner och Dionysia är väldigt svårskötta och värme ett stort problem, våra växter trivdes därför inte under våra gamla HPS-lampor. De positiva effekter vi fått med LX60 slår alla rekord både vad gäller överlevnad och kvalitet, säger Marika Irvine.
Heliospectra grundades 2006 och specialiserar sig på intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling. Företagets LED-baserade system vann 2012 Swedish Embedded Award, juryns hederspris.

Comments are closed.