Hectronic satsar på Q7

Ett antal kortföretag, däribland svenska Hectronic visade sina produkter och planer för den nya kortstandarden Q7 i går på Electronica. Litet format, lågt pris och låg effekt är huvudargumenten.

Den nya COM-modul-standarden är bara 7×7 cm, men rymmer ändå en komplett PC-dator. Huvuddelen av specificeringsarbetet har gjorts av Congatec, men standarden är helt öppen och det finns inga licenskostnader eller andra dolda kostnader.
– Vi kommer att kunna visa de första varianterna av vårt första Q7-kort i början av nästa år, säger Patrik Björklund från Hectronic. Alla kort i den första generationen är baserade på Intels Atom-processor, men på sikt kommer vi också att får se kort baserade på Vias senaste processor och även ARM-processorer.
Q7-standarden är framtagen för att ge låga extrakostnader. Därför används bland annat samma typ av kortkontakt som för minnesmoduler.
– Det skulle kunna ge tillförlitlighetsproblem, men eftersom kortet är fastskruvat i moderkortet blir säkerheten fullt tillräcklig. Och priset för den här typen av kontaktdon är dramatiskt mycket lägre än för konventionella kortkontaktdon.

Comments are closed.