Hantera containrar trådlöst!

Med trådlösa inbyggda system i containerhörnlås, s k twist locks, kan man höja produktiviteten och säkerheten vid lastning och lossning av containrar på fartyg. InformAsic har tillsammans med Loxystem utvecklat en helt ny teknik för hantering av containrar.
På moderna fartyg staplas containrarna i flera lager, även ovan däck. För att undvika lastförskjutningar och tappade containrar förankras de därför i varandra med hjälp av hörnlås. Varje sådant måste tåla minst 50 ton i lyftkraft och 40 ton i skjuvlast. Dagens hörnlås måste öppnas manuellt – ett både farligt och ineffektivt arbete där stuveriarbetarna måste kunna lossa containerlås upp till 10-15 meter ovan däck.
Det nya patenterade hörnlåset från Loxystem är ett vridlås som placeras i varje hörn på containern. På avstånd är det möjligt att manövrera hörnlåset genom ett trådlöst inbyggt system. Därmed kan en kranförare vid lossning direkt från sin förarhytt låsa upp hörnlås på utvalda containrar och även övervaka att hörnlåsen blivit korrekt låsta vid lastning.
Radiokommunikationen sker enligt en variant av 802.15.4 standarden (2,4 GHz). Låg effektförbrukning ger lång batterilivslängd. Hårdvaran bygger på en SoC, System on Chip. Ett nytt radioprotokoll har utvecklats liksom en speciell antennkonstruktion för att få god radiokommunikationen i containermiljö. Projektet inkluderar också integration av motorstyrning och sensorer, konstruktion av RF-kort, samt programvara och radiokommunikation för en Windows-baserad handdator.

Comments are closed.