Halvledarindustrin spås kärvt kvartal

Semiconductor Industry Associations novemberrapport  för halvledarförsäljning visar 2,3% upp för året jämfört med samma period 2006 och då lägre än förväntat. Prognosen för 2008 förväntas upp jämfört med 2007, men första kvartalet spås lägre än tidigare kvartal. Finansinstitut har sänkt värdering av ett antal bolag.

SIAs rapport för  halvledarförsäljning i världen till och med november visar en ökning av 2.3% och 231 miljarder dollar jämfört med 225 miljarder år 2006.

Försäljning av konsumentproduketr med stort halvledarinnehåll som LCD-TV, MP3 spelare, mobiltelefoner , kameror har varit god. Mobiltelefonförsäljning ökar i antal med 20%, PC med mer än 10%. Mikroprocessorförsäljningen ökade över 7%.

SIAs summering för hela 2007 kommer i slutet av januari.

Prognosen för 2008 är upp 3-4% jämfört med 2007 men det allmänna osäkra läget i världsekomin i kombination med industrins normalt långsamma start på nytt år gör att  första kvartalet spås ett lägre resultat än tidigare kvartal .Men även lagerjusteringar inom PC-industrin påverkar.

Analytiker har nedvärderat ett antal bolag inkluderande Intel, TI och AMD och halvledarbolagen fick en tung start  på börsen första veckan 2008.

Comments are closed.