Hägglunds får norsk försvarsorder

BAE Systems med Hägglunds i Örnsköldsvik kommer att uppgradera och bygga det bepansrade stridsfordonet CV90 till den norska armén enligt en order värd cirka 500 miljoner pund (750 miljoner dollar) från den norska regeringen. Kongsberg har utsetts att bland annat ansvara för det integrerade data- och informationssystemet.

 

Bolaget kommer att uppgradera Norges nuvarande 103-fordonsflotta CV9030 som levererades från mitten av 1990-talet, och bygga nya fordonschassis för att leverera 144 CV90:s i olika konfigurationer, inklusive en variant utrustad med en uppsättning sensorer för förbättrad övervakningsförmåga.

– Vi har haft en lång och utmärkt erfarenhet av CV90 och har byggt upp en betydande kompetens om systemet, som vi har valt att vidareutveckla tillsammans med vår leverantör i Sverige. Detta är en av de största arméinvesteringarna och en viktig del av den norska arméns moderniseringsplan, säger Petter Jansen, vd för Norwegian Defence Logistics Organisation.

Projektet kommer att leverera 74 stridsfordon för infanteriet, 21 för spaning, 15 för kommando, 16 för teknik, 16 för flera olika uppdrag och två fordon för förarutbildning. Fordonen för flera typer av uppdrag kan fylla olika funktioner, inklusive som granatbärare och logistiska roller.

– Dagens order visar på det förtroende som finns i Norge för CV9- familjen fordon", "Vi fortsätter att investera i CV90-systemet och utveckla fordonet för att hålla den i teknikens framkant och i synnerhet införa förbättringar i skyddet och i digitaliseringen så att det förblir världens mest avancerade fordon i sitt slag, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds.

Genom att beakta lärdomar från den norska verksamheten i Afghanistan kommer den nya fordonsparken ha ett betydligt förbättrat skydd, överlevnadsförmåga, situationsmedvetenhet, underrättelser och interoperabilitet.

Den norska industrin kommer att spela en viktig roll där Kongsberg Defence & Aerospace ansvarar för det integrerade data- och informationssystemet, inklusive integrering av vapensystem, sensorer, kommunikation och säkerhetssystem. Kongsbergs Protector, som är en fjärrstyrd vapenstation (RWS), kommer att monteras på alla varianterna av fordonet.

Den svenska CV90 har valts av de nordiska länderna (Norge, Sverige, Danmark och Finland), Schweiz och Nederländerna. Den första CV90 levererades till Sverige 1993 och d etta programmet kommer nu att öka antalet beställda fordon till mer än 1200, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.