Grafikprocessor för databearbetning

NVIDIA gör det nu lättare att använda sina grafikprocessorer för annat än grafik. Företaget har lagt upp ett paket av gratis nedladningsbara grafiska och icke-grafiska program för bland annat proteinanalys. Programmen använder de massivt parallella grafikprocessorer (upp till 480 på ett kort) som finns i moderna grafikkort.

Parallell databehandling med hundratals processorer är komplicerat och fungerar bara effektivt på ett relativt fåtal tillämpningar. Men där det fungerar kan tidsvinsten vara enorm.
Därför är intresset stort för att använda de massivt parallella grafikprocessorerna från dagens grafikkort. Ett avancerat grafikkort med ett par hundra parallella processorer kan fungera som en extremt billig superdator. Den kan också ersätta dyrbara FPGA-baserade lösningar.
Ett problem är förstås programmeringen, men NVIDIAs C-kompatibla CUDA-miljö som introducerades förra året har förenklat arbetet.
Bland de gratisprogram som följer med NVIDIAs Power Pack finns Stanford Universitys klient Folding@home för "protein-folding" och en testversion av videotranskodern Badaboom från Elemental Technologies.

Comments are closed.