Google bygger AI-hårdvara

Google bygger nu egen hårdvara för att snabba upp program för artificiell intelligens, AI. Företagets TPU-enheter (tensor processing units) sägs ge en magnitud bättre prestanda per watt än grafikprocessorer och FPGA-kretsar.

 

Program för AI, kan köras på vanliga serverdatorer, men det är möjligt att öka prestanda och minska energiförbrukningen genom att använda andra arkitekturer. Grafikprocessorer, DSPer och FPGAer är några av de komponenter som används.
Men Google tar nu steget till en egen optimerad hårdvara och säger sig kunna öka prestanda per watt med en magnitud också i jämförelse med dagens snabbaste system. Företagets så kallade TPU-komponenter har en arkitektur som är speciellt optimerad för AI-tillämpningar.
Acceleratorerna lär ha varit i drift i över ett år i Googles datacenters, men först nu har nyheten läckt ut. Komponenterna är alltså ovanligt vältestade och användes bland annat i AlphaGO-systemet som vann över världsmästaren i det för datorer ytterst svårhanterade spelet GO.
Google har inga planer att kommersialisera TPU-enheterna. De skall i stället användas för att göra företagets molntjänster ännu mera konkurrenskraftiga. Allt fler molntjänster är ju AI-baserade och belastar konventionella server-lösningar mycket hårt.

Comments are closed.