Annons

Gitarreffekter utan hindrande sladdar

Det kan bli ganska mycket sladdar då gitarristerna kopplat samman alla boxar för gitarreffekter. Norska nystartade Aalberg Audio har utnyttjat trådlös teknik så att gitarristen kan röra sig fritt, på och utanför scenen. Traditionella pedaler ersätts av styrenhet på gitarremmen.

Aalborg Audio uttrycker själva att ”Detta är det största utvecklingssteget av gitarreffekter sedan Rolling Stones 1962 spelade sin I can´t get no satisfaction”.
De nya ”gitarrboxarna” bygger på Nordic Semiconductors trådlösa teknik för extremt låg effektförbrukning. Konstruktionerna bygger på systemkretsen nRF51822.
Det var på 60- och 70-talet som det kom fram ett stort antal ljudeffektboxar för ett 15-tal ljudeffekter som ”wah-wah”, ”fuzz” (distorsion), efterklang (eko) och tremolo. Bland de tidiga användarna märks Jimmy Hendrix och The Kinks.
Initialt har Aalberg Audio tagit fram två lösningar: EKKO EK-1, för efterklang och som bara väger 37 gram, samt AERO AE-1, som bara mäter 30×73×43 mm och som fästs på gitarrkroppen eller gitarremmen.
Gitarristen tillåts röra sig inom en radie av 30 m.
Kretsen nRF51822 innehåller bl a en 32 bit ARM Cortex M0, 2,4 GHz multiprotokollsradio, upp till 256 kbyte flash-minne och 16 kbyte RAM.
Läs mer på http://www.aalbergaudio.com/cfaalberg

 

Comments are closed.