Gigabit överförs i snarlik fiskelina

Som en del av EU ALPHA-projektet, som leds av svenska forskningsinstitutet Acreo, har forskare vid Luceat, Telsey och Politecnico di Torino (Polito) i Italien visat upp ett system som överför gigabit Ethernet över en plastoptisk fiber (POF), ett överföringsmedia som är väldigt lik en vanlig fiskelina.

Snart kommer länkar med överföring på Gbit/s-skalan att krävas i alla lägenheter. Ett sätt att möta denna ökande efterfrågan är användningen av Plastic Optical fibres (POFs). POF-länkar ser likadana ut som metrevar och är tunna, robusta, lätta att installera och kan förläggas även i de existerande kraftkanalerna. POF fördelar har nyligen testats inom ramverket för det Acreo-ledda EU ALPHA-projektet genom pilotinstallationer i verkliga miljöer, utförda av Acreo i Sverige.

− ”Fiskelinan” kommer att bli en del av vårt hemmanätverk och ersätta de traditionella Cat5/6-kablarna, på grund av sin mindre storlek, immunitet mot elektromagnetiska störningar och det faktum att det inte finns något behov av kontakter, säger ALPHA-projektets samordnare Dr Mikhail Popov vid Acreo.

Kommersiellt tillgängliga POF produkter erbjuder ett snabbt Ethernet (100 Mbit/s) på upp till 100 meter. Inom ALPHA har forskarna från italienska företag Luceat och Telsey experimentellt visat felfri transmission vid 1 Gb/s över 50 m (en sträcka som täcker de flesta behov i hemmanätverk) med en standard duplex steg-index POF-kabel med lågkostnads ”off-the shelf”- komponenter. Luceat transceivers har integrerats och testats i en ”Telsey residential gateway”, och en industrialisering förväntas följa på snabbt.

Nuvarande POF-lösningar baseras på två små fibrer (två fiskerevar), vars totala tvärsnitt är mindre än 1/5-del av en CAT6-kabel. Inom ALPHA-projektet har forskargruppen vid Polito gått ett steg längre och visat ett överföringssystem som använder en enda fiber för dubbelriktad överföring, så att kabelns diameter kan minskas till endast 2,2 mm. Detta system kommer att kraftigt underlätta installationen av kabeln, särskilt när de befintliga ledningar, vanligtvis den bästa dragningen för ett hemnätverk, är trångt.

Systemet med en enda fiber har testats med verklig, realtid, Gigabit-Ethernet-trafik på upp till 75 meter. Detta system är idag en laboratorieprototyp som kräver några år av ytterligare ingenjörsarbete innan konceptet kan tillämpas i industriella produkter.

ALPHA-projektet undersöker innovativa, arkitektoniska och transmissionsmässiga lösningar baserade på den mångfald av optiska fibrer (enkel-, multi-mod och plast) likväl som trådlös teknik för att stödja både fasta och trådlösa tjänster i en konvergerad nätverksinfrastruktur. Fokus ligger på att använda de nyaste fysiska lagren, arkitekturlösningar och adekvat kontroll och styrning för att nå en ännu oöverträffad end-to-end-kapacitet för access och för att bygga nätverk för en bråkdel av priset jämfört med dagens teknik och att simultant inkludera transport av befintliga 2G/3G och Bortom 3G (B3G)-signaler även om de är IP- eller icke-IP-baserade.

Comments are closed.