Genombrott i rymden för ÅAC Microtec

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec meddelar att de på uppdrag av svenska Rymdstyrelsen och amerikanska rymdflygstyrelsen, NASA levererat all elektronik till NASA:s testsatellit TechEdSat som torsdagen den 4 oktober släpptes från den från Internationella rymdstationen, ISS.

 

TechEdSat syns längst till höger av de tre små satelliterna som släppts från ISS
Bild: NASA

Satelliten vaknande planenligt 60 minuter senare och har nu enligt ÅAC demonstrerat företagets miniatyriserade elektronik för lågkostnadssatelliter genom att sända ner data,

ÅAC Microtec uppger att de nu har fått ett genombrott i USA genom den lyckade demonstrationen av NASAs testsatellit kallad TechEdSat, som separerades från internationella rymdstationen ISS den 4 oktober 2012. Satelliten har sammansats på mindre än fyra månader av ett team från NASA Ames Research Center, San Jose State universitet och ÅAC Microtec.  TechEdSat är unik i det att NASA använder elektronik från svenska ÅAC Microtec för styrning och drift av satelliten. Normalt utbyter länderna enbart vetenskapliga instrument och data.

– Att NASA väljer att utprova våra datorer och kraftsystem för sina framtida satelliter är förstås unikt i världen och visar på den teknikhöjd som vi har i Sverige och det höga internationella värde Rymdstyrelsen har som teknik- och innovationsmotor, säger Fredrik Bruhn, Vice vd och ansvarig för affärsutveckling på ÅAC Microtec.

Rymdstyrelsen och NASA tecknade i juni 2011 ett 10-årigt samarbetsavtal kring utveckling, utprovning och användande av småsatelliter där Uppsalaföretaget ÅAC Microtec är utpekad strategisk leverantör. Rymdstyrelsen och NASA satsar lika mycket i varje land och delar lika på slutresultaten med fördelningen att NASA står för utprovning och test och Rymdstyrelsen för teknik via ÅAC Microtec.

Under detta paraply har Rymdstyrelsen lagt uppdrag på ÅAC Microtec i två steg. Det första på 6,5 miljoner som slutförts med den lyckade TechEdSat demonstrationen och det andra en vidareutveckling om 24 miljoner för iterativ utveckling av avancerade småsatelliter med väldigt hög prestanda i viktklassen 1-14 kg (klassen kallas 1U till 6U CubeSat satelliter). NASA investerar lika mycket så totalt representerar detta en forsknings- och utvecklingssatsning på 60 miljoner över 5 år.

– Det är en stor ära och ett erkännande av ÅAC Microtecs expertis att bli utvald som partner i utvecklingen av framtidens satelliter och autonoma system. Det här ger ytterligare råg i ryggen för en intensifiering av vår kommersiella satsning i USA, säger Kjell Bohlin, vd på ÅAC Microtec i ett pressmeddelande.

Som ett led i det andra steget uppges ÅAC redan vara i färd med att bygga nästa satellitdemonstrator, en 10 kg (6U CubeSat) satellit som levereras till USA under våren 2013 för uppsändning och utprovning under hösten samma år.

Comments are closed.