Gedea och Sinntaxis är i Europafinal

Två SmiLe Incubator-bolag, Gedea Biotech och Sinntaxis, tävlar i Europafinalen av EIT European health catapult om att vara de bästa europeiska uppstartsbolagen inom hälsa.

Vägen till final har varit en succé: tre SmiLe-bolag gick vidare av totalt ett tiotal nordiska bolag; två av SmiLe-bolagen kom i konkurrens med 42 europeiska bolag i semifinal vidare till dagens final; det tredje från SmiLe, ReceptorPharma, vann pris i kategorin EIT Smart ageing camp.
Tävlingen anordnas av EU för att hitta de bästa europeiska innovationerna inom hälsa, och stötta dem i deras kommersialisering. Finalen sker i dag den 4:e december vid EIT Health Summit i polska Lodz.
Priserna går till de tre bästa europeiska bolagen i var och en av delkategorierna Bioteknik, Medicinteknik och Digital hälsa. De kommer att få prispengar, €20.0000, €15.000 respektive €10.000, och få presentera sina bolag för internationellt topprankade seed- och A serie-investerare.
Tävlingen har skett i delsteg och bolagen har fått stöttning av mentorer och med finansiering av kommersiella bolagsaktiviteter på vägen fram till finalen.
Sinntaxis och Gedea Biotechs verksamheter baseras på forskning vid Lunds universitet.
– Att ha lyckats så bra i konkurrens med de bästa bolagen i Europa är enastående, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator. Sinntaxis och Gedea Biotech är relativt nya i SmiLes inkubator och är exempel på att SmiLes affärsutvecklingsprocesser – med starkt fokus på att bolagen väldigt tidigt i sin utveckling ska verifiera sin produkt mot marknaden – resulterar i snabb acceleration av bolagens utveckling. Detta visar också att forskningen vid Lunds universitet håller mycket hög kvalitet.

Comments are closed.